5 misverstanden over groene stroom

misverstanden groene stroomOver groene stroom bestaan heel misverstanden. Sommige huishoudens kiezen bewust niet voor groene stroom vanwege deze misverstanden. In dit artikel leest u daar meer over deze misverstanden: wat klopt wel en wat klopt niet?

Het is niet echt, want stroom is stroom

Als u kiest voor groene stroom krijgt u ook gewoon stroom uit het stopcontact. Misschien hebben de buren wel grijze stroom en dat is dan exact hetzelfde, toch? Er is immers maar een stroomnet en daar gaat alle stroom doorheen. Er is dus geen aparte regeling voor grijze en groene stroom.

Toch gebruikt u wel degelijk de groene stroom die u afneemt. Elke kilowattuur aan elektriciteit is namelijk te traceren. Daarvoor is een speciaal systeem ontworpen: de Garanties van Oorsprong. Er worden certificaten uitgebracht voor duurzaam opgewekte stroom. Deze stroom kan onder andere voortkomen uit windmolens, waterkracht of kan zijn zijn opgewekt middels zonnepanelen.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt streng toezicht op het systeem. Daarmee wordt voorkomen dat elektriciteit niet dubbel verkocht. Groene stroom is dus echt groen en daar kunnen dus geen misverstanden meer over ontstaan.

Groene stroom is altijd goed voor het milieu

Een van volgende misverstanden is ook een bekende variant. Groene stroom hoeft niet per definitie goed te zijn voor het milieu. Er zijn namelijk flinke verschillen tussen de verschillende soorten groene energie. Elektriciteit is echt groen indien het opgewekt is uit een van de volgende energiebronnen:

  • Draagt niet bij aan klimaatverandering;
  • Is schoon en veroorzaakt daarmee geen luchtvervuiling;
  • Kan niet uitgeput raken;
  • Tast het landschap en de leefomgeving niet aan bij de opwekking.

Enkele onuitputtelijke energiebronnen die voldaan aan deze voorwaarden zijn: waterkracht, windmolens en zonnepanelen. Toch kennen deze vormen van energieopwekking ook nadelen. Zo kunnen grootschalige waterkrachtcentrales de visstand en de ecosystemen verstoren. Ook kost het natuurlijk energie om een windmolenpark neer te zetten. Zonnepanelen moeten ook geproduceerd worden en hierbij komen ook schadelijke stoffen vrij. Natuurlijk zijn deze energievormen wel veel gunstiger dan bijvoorbeeld kolencentrales. Deze zorgen immers voor nog veel meer CO2-uitstoot.

Elke groene energieleverancier is even groen

Niet elke groene energieleverancier is even groen. Niet voor niets is er ook een duurzaamheidsscore opgenomen in onze energievergelijker. Zo hangt dit namelijk ook af van andere zaken:

  • Met welke bronnen wordt stroom geproduceerd of hoe wordt er stroom ingekocht?
  • Welke samenstelling heeft de stroom die zij verkopen?
  • Hoe groen zijn de investeringen van deze leverancier?

Het opwekken van stroom kan met behulp van verschillende technieken en diverse brandstoffen. De keuzes die energieleveranciers daarin maken kunnen effecten hebben op het klimaat en het milieu.

Windmolens zijn niet effectief en fossiele centrales springen daardoor bij

De stroom die wordt opgewekt middels zonnepanelen of windmolens zijn afhankelijk van het weer. Als het niet waait zullen de windmolens simpelweg niet draaien. Op zulke momenten zullen fossiele centrales moeten bijspringen. Gelukkig wordt er wel hard gewerkt aan nieuwe duurzame voorzieningen. Zo worden er nieuwe connecties gemaakt tussen de verschillende stroomnetten. Het waait immers altijd wel ergens en daarmee komt er toch groene stroom op gang. Ook stroomopslag kan nog verbeterd worden. Stroom kan bijvoorbeeld worden opgeslagen in accu’s, waardoor het stroomoverschot gemakkelijker bewaard kan worden.

Groene stroom zorgt voor hogere stroomprijzen

Groene stroom hoeft helemaal niet duurder te zijn. Sterker nog: er is vaak geen prijsverschil. Bovendien wordt fossiele energie ook steeds duurder, omdat dit ook steeds schaarser wordt. Per saldo zal energie opwekken via windenergie misschien net iets duurder zijn. Echter is dit ook beter voor het klimaat en milieu, waardoor ook minder mensen kampen met gezondheidsklachten. Als dat allemaal doorberekend is, zal windenergie dus wel degelijk goedkoper zijn.

Kiezen voor groene stroom?

Wilt u ook graag kiezen voor groene stroom? Dan kunt u hier energie vergelijken voor de beste deal. Op basis van uw postcode + huisnummer en energieverbruik berekent u eenvoudig en snel welke deal het beste bij u past. De goedkoopste energieleverancier staat altijd bovenaan. Uiteraard kunt u zelf gemakkelijk overstappen naar de goedkoopste aanbieder met slechts enkele klikken op de knop.

Plaats een reactie