ACM: energierekening duidelijker dankzij ingrijpen

De ACM is twee jaar terug begonnen met een onderzoek naar onduidelijke energierekeningen. Flink wat energiebedrijven zijn daarop onderzocht en er waren 21 energiebedrijven die niet duidelijk waren in hun energierekening. Dankzij het ingrijpen van de ACM is de energierekening duidelijker geworden.

Er waren zelfs drie energiebedrijven die onder de maat presteerden. Deze drie partijen werden met een dwangsom gedreigd. Zij kregen tot aan juli 2017 de tijd om hun zaken op orde te krijgen. Een vervolg onderzoek van de ACM stelde vast dat de energiebedrijven nu voldoen aan de gevraagde uitgangspunten.

ACM: Duidelijke energierekening van belang voor consument

Voor de Autoriteit is het van belang dat de consument fatsoenlijk en zonder fratsen zijn energiekosten kan vergelijken. Daarbij was de eindafrekening van belang. Ook hier bleken onduidelijkheden te zijn. Waardoor de klant achteraf niet zijn voordeel kon berekenen. Zo was het dus niet na te gaan of het energiebedrijf wel de juiste tarieven had gehanteerd die beloofd werd.

Een aantal energiebedrijven aangepakt

In het onderzoek stuitte de ACM dan ook onvermijdbare kosten die naast de leveringskosten in rekening werden gebracht. Deze kosten moeten verplicht bij de vaste leveringskosten inbegrepen zijn. Deze mochten dus niet apart in rekening worden gebracht. Vorig jaar schreven we nog dat de ACM een boete had opgelegd aan twee energiebedrijven. Zij hebben daarop hun energierekeningen aangepast.

Energierekening duidelijker dankzij ingrijpen

Dankzij het optreden van de ACM is het voor consumenten nu makkelijker om hun energiekosten te vergelijken. Alle veertig onderzochte energiebedrijven hebben dan ook hun zaken op orde gebracht. Omdat de energiekosten een groot deel van onze vaste lasten beslaat, blijft het van belang om goed te kunnen vergelijken. Wat doen de gemiddelde energiekosten? En in hoeverre betaalt u teveel of te weinig?

Vergelijk de gemiddelde energiekosten per energiebedrijf

Als u uw energiekosten wilt vergelijken dan pakt u dus uw huidige energierekening erbij. Vul uw verbruik in en vergelijk deze met het huidige aanbod. Er kan op verschillende manieren gezocht worden. Op de soort energie kunt u vergelijken. Maar u kunt ook alle één jarige contracten vergelijken met de drie jarige contracten. Een vast tarief of een variabel tarief. Als de verschillen duidelijk worden kunt u desgewenst overstappen.

Plaats een reactie