ACM gaat akkoord met gebruik XBID platform

De ACM schrijft vandaag op hun website dat ze akkoord zijn gegaan met het gebruik van het XBID platform. Europese Cross Border Intraday maakt het mogelijk om stroom op korte termijn te kunnen verhandelen in Europa. Dankzij het platform kan stroom snel worden uitgewisseld tussen landen in Europa. Dit draagt ook weer bij aan een betrouwbare en betaalbare energievoorziening.

Platform voor de handel in groene stroom

Omdat het aanbod in groene stroom wisselt en er nog niet op grote schaal duurzame energie kan worden opgeslagen is het platform een uitkomst. Op dagen wanneer er een overschot is aan duurzame energie kan dit snel en flexibel verhandeld worden. Zo kan het ene land waar de vraag het hoogst is van het andere land het overschot overnemen.

Er kan snel gehandeld worden op de intraday markt

De ACM stelt dat er een uur van te voren gehandeld kan worden in stroom. Op de intraday markt kunnen handelaren of energiebedrijven bekijken of de stroomprijzen goedkoop zijn. Er wordt niet gekeken of de transportcapaciteit toereikend is en waar de stroom vandaan komt. Het platform zal de stroomprijzen berekenen. Het platform zal van start gaan op woensdag 13 juni.

Netcodes elektriciteit worden aangepast

Hiervoor zal de Netcode elektriciteit, systeemcode elektriciteit, en de begrippencode elektriciteit wel wijzigen. Dit is nodig om het platform te kunnen laten starten. Er doen meteen al een tiental landen mee, de ACM verwacht dat binnen korte tijd alle Europese landen zullen deelnemen.

De Autoriteit is nauw betrokken geweest om bij het XBID platform. Zij streven naar een effici├źnte energietransitie. Dit doen zij tevens om ervoor te zorgen dat de transitie niet onnodig duur zal worden. In de energiemarkt is het van belang dat deelnemende partijen goed samen kunnen werken. Daarnaast is een betrouwbare energielevering van belang.

Tekort aan stroom?

Waar het platform ook voor kan dienen is wanneer Nederland onverhoopt met een stroomtekort komt te zitten. Een voorbeeld hiervan is begin vorige maand toen TenneT een tekort aan elektriciteit voorkwam. Toen was snel handelen ook nodig om de energielevering te kunnen voortzetten. De intraday markt is ook in deze gevallen een geschikt medium.

Plaats een reactie