ACM: TenneT moet geld uit veilingpot teruggeven aan consument en bedrijven

acm energie

De ACM heeft in een voorlopig besluit laten weten dat TenneT het geld wat binnenkomt in de veilingpot dat zij dat in mindering moeten brengen aan de consument in de transporttarieven.

Gebruik geld voor verlaging van transporttarief

Uit de veilingen van de grenscapaciteit van de elektriciteitskabels komt geld vrij en dat geld gaat in de veilingpot van TenneT , vorig jaar bedroeg dat 721 miljoen euro. De ACM vind dat TenneT dit geld moet spreiden over de komende tien jaar en de transporttarieven daarmee verlagen. Zo komt het ten gunste van de consument en de bedrijven.

TenneT liep met zelfde gedachte rond

Nu was TenneT zelf ook al van plan om een verlaging van de transporttarieven door te voeren en hadden zij daar eerder ook al een verzoek neergelegd bij de ACM. TenneT gaf daarbij wel aan dat zij ook investeringen moeten doen aan het elektriciteitsnet wegens de toename van duurzame energie. De ACM stelde in haar besluit ook dat wanneer de vraag naar de handel toeneemt dat de stroomprijzen voor consumenten en bedrijven duurder word. Terwijl TenneT daar juist meer aan verdiend.

Investeringen moeten uit ander potje komen

Verder dringt de ACM er ook op aan dat toekomstige investeringen niet meer uit de veilingpot haalt maar dit teruggeeft aan de consument. Voor de ACM word het ook makkelijker om de investeringen te beoordelen op effici├źntie. TenneT heeft nog de tijd om te reageren op het voorlopige besluit voordat de ACM dit omzet in een definitief besluit.

Bron:AD

Plaats een reactie