Afgesloten energiecontracten Essent mogen alsnog opgezegd worden

essentlogo

De Consumentenbond heeft dit afgelopen jaar veel klachten ontvangen van klanten die een 3 jarige overeenkomst bij energieleverancier Essent via de Mediamarkt hebben afgesloten. Het blijkt dat de klanten zich gedupeerd voelen achteraf.

Vraag naar wettelijke bedenktijd wanneer hier niet over gesproken word

De ACM deed op 1 december al uitspraak in deze zaak en legde Essent dan ook op de wettelijke bedenktijd in acht te houden van 14 dagen. Omdat het hier ging en gaat om het verkopen van energie contracten buiten de eigenlijke verkoopruimte van Essent moeten consumenten beter voorgelicht worden in hun rechten. Consumenten blijken zich achteraf onder druk gezet te voelen en velen willen dan ook een dergelijke overeenkomst af.

Essent toont zich coulant naar consumenten toe

Ondanks de uitspraak wil de consumentenbond dat de klanten die niet wisten van de wettelijke bedenktijd, alsnog de kans krijgen om hun overeenkomst te kunnen ontbinden. Hiermee zou Essent laten zien dat zij deze groep mensen tegemoet willen komen. Het is namelijk zo dat wanneer de klant niet op de hoogte word gesteld over de wettelijke bedenktijd dat zij de overeenkomst alsnog binnen 12 maanden mogen ontbinden. De geleverde energie en gas hoeft dan ook niet terugbetaald te worden.

Consumentenbond constateert onvoordelig Essent tarief

De Consumentenbond heeft daarop ook een steekproef uitgevoerd en bekeken of de energietarieven in de 3 jarige overeenkomst aantrekkelijk waren voor de consument, dit bleek niet het geval te zijn. Een consument moet ten alle tijden zijn energie en gastarieven kunnen vergelijken om zodoende tot een weloverwogen beslissing te kunnen komen en vervolgens over te stappen naar een goedkoper aanbod.

Ook Essent verkoop in de Albert Heijn

Essent heeft naast verkoopstands in de Mediamarkt en de Gamma, ook stands in supermarktketen Albert Heijn daar kan men een energie overeenkomst afsluiten en bijvoorbeeld direct €100 besteden aan boodschappen. Ook in supermarkten geldt de regel verkoop buiten de verkoopvloer dus heeft men daar ook recht op een wettelijke bedenktijd ook wel afkoelperiode van 14 dagen.

Bron:Consumentenbond