Afhankelijkheid van buitenlands gas sneller dan gedacht

TNO heeft gewaarschuwd dat Nederland sneller gebruik zal maken van importgas dan gedacht. Het onderzoeksinstituut denkt dat dat scenario al werkelijkheid is binnen 6 jaar. Zij willen dan ook dat de overheid op tijd actie onderneemt om tekorten te voorkomen. De aardgasproductie is de afgelopen 5 jaar verlaagd. Jaarlijks werd er 53 miljard kubieke meter aardgas gewonnen dat is nu nog maar 21.6 miljard kubieke meter.

Niet in 2030 meer importgas maar al over 6 jaar

Nederland denkt zelf dat we vanaf 2030 afhankelijk zullen zijn van buitenlands gas. Het onderzoeksinstituut zegt dat we in 2029 met zekerheid volledig afhankelijk zullen zijn van gas vanuit het buitenland. Er zijn nog er veel huishoudens die gebruik maken van aardgas. In Nederland is het aardgas laagcalorisch en buitenlands gas is hoogcalorisch. Het importgas zal moeten worden verwerkt tot laagcalorisch gas. En dat brengt veel kosten met zich mee.

Ombouwen van gas apparatuur te duur

Omdat we ook nog eens naar een duurzame energievoorziening willen werken is het ombouwen van cv installatie’s en gasfornuizen een te dure investering. Daarom zal Nederland meer gas gaan importeren vanuit het buitenland. Dit buitenlandse gas moet wel weer verwerkt worden en ook dat is een dure investering. Het is niet eenvoudig om helemaal van het gas af te gaan. Een warmtepomp aanschaffen is financieel nog niet haalbaar voor de meeste huishoudens, en er is simpelweg niet genoeg duurzame energie om gas op te kunnen vangen.

Brits importgas via de Noordzee

Zo is de Gasunie aan het onderzoeken of zij gas vanuit het Verenigd Koninkrijk kunnen transporteren. Er is namelijk een pijpleiding in de Noordzee die al gas transporteert naar het Verenigd Koninkrijk. De situatie wordt dan dus omgekeerd, hebben de Britten een overschot aan gas? Dan zou dit weer getransporteerd kunnen worden naar Nederland. Er is natuurlijk nog gas voorradig in Nederland. Ook wordt er dus onderzocht of nieuwe gebieden aangeboord kunnen worden.

Ander alternatief: Russisch gas

Russisch gas is ook een optie maar de overheid wil juist de afhankelijkheid van Russisch gas verkleinen. Daarom is het belangrijk dat de overheid goede maatregelen treft met dit vooruitzicht. De kans bestaat wel dat de gasprijzen over een aantal jaren duurder worden. Het winnen van Nederlands aardgas heeft verstrekkende gevolgen gehad voor omwonenden. Er kan simpelweg niet meer gas worden opgepompt omdat het schade oplevert. Gas uit Noorwegen is ook een goede optie of LNG gas, welke optie het ook wordt. Over een aantal jaar exporteert Nederland geen gas maar importeert het.

Plaats een reactie