Alle huurhuizen zonder gas? Forse rekening!

Woningcorporaties moeten een flink bedrag reserveren, indien alle huurhuizen moeten worden verduurzaamd. Alle huurhuizen zonder gas? Dat moet 108 miljard euro gaan kosten. Daarmee zullen alle sociale huurwoningen in Nederland klimaatneutraal en gasloos worden. Dat lijkt echter niet haalbaar.

52.000 euro per woning

Uit een eerste berekening komt naar voren dat het circa 108 miljard euro moet gaan kosten. Dat komt neer op een bedrag van 52.000 euro per woning. Daarvan zal het huis worden afgesloten van gas, zal er een duurzame keuken moeten worden geïnstalleerd en komt er een nieuwe badkamer. Woningcorporaties hebben daardoor ieder jaar 3,4 miljard euro nodig tot 2050. Dat zal woningcorporaties niet gaan lukken. Het kabinet wil dat de corporaties steeds meer belasting betalen, waardoor het praktisch onhaalbaar is.

Verduurzaming van huurwoningen

Veel woningcorporaties willen circa 75 procent van de woningen verduurzamen door deze te renoveren tot nul-op-de-meter. Andere woningcorporaties kiezen ervoor om zonnepanelen te plaatsen op de daken. De maatregelen zorgen al voor een aanzienlijke CO2-reducatie van maar liefst 70 procent. De resterende 30 procent moet worden behaald door het aanleggen van warmtenetten of andere duurzame energiebronnen.

De woningcorporaties zullen eerst gesprekken moeten voeren met de het rijk, de bewoners, installateurs, energiebedrijven en netbeheerders. Pas daarna kunnen er plannen gemaakt worden voor het verduurzamen van die woningen.

108 miljard euro is natuurlijk een astronomisch hoog bedrag. Dat is meer dan Nederland uitgeeft aan zorg, defensie en veiligheid bij elkaar in 2018.

Huiseigenaren met oudere huizen komen in de problemen

Nederlandse huiseigenaren met oudere huizen zullen flink in de buidel moeten tasten voor de verduurzaming van hun huis. Vooral de lage- en middeninkomens zullen hier problemen mee gaan krijgen. Naar schatting zal een huiseigenaar maar liefst 18.000 euro kwijt zijn. De Nederlanders met oudere huizen uit de jaren ’50 of ’60 zullen al helemaal flink in de buidel moeten tasten. De kosten zal voor hen namelijk nog veel hoger uitvallen. De daadwerkelijke kosten kunnen flink verschillen per woning. Nieuwere huizen zullen bijvoorbeeld veel minder onderhoud nodig hebben.

Alvast een stapje naar een duurzamer Nederland?

Wilt u alvast een goede stap zetten naar een duurzamer Nederland? Start dan direct met energie vergelijken en kies voor een groene energieleverancier. Er zijn verscheidene groene prijsvechters die duurzame energie leveren tegen een vast scherp tarief! Betaal ook niet langer te veel voor uw energierekening en stap vandaag nog over.

Plaats een reactie