Asbestdak gratis laten vervangen? Energiebedrijf Essent heeft de oplossing

asbestdak gratis laten vervangenEnergiebedrijf Essent biedt boeren, die een asbestdak op hun bedrijfsgebouw hebben, een oplossing. Zij willen de daken gratis asbestvrij maken, maar daartegenover staat dat hier ook op zonnepanelen op het dak komen. De opbrengst daarvan gaat 20 jaar naar Essent. Na deze periode is de opbrengst voor de boer zelf.

Schuren

Veel schuren zijn helaas nog steeds voorzien van asbesthoudende platen. Boeren worden verplicht om dit binnen vijf jaar te vervangen. Daar zitten hoge kosten aan verbonden. Essent wil deze boeren graag bijstaan met het project ‘Dakvrienden’. Indien er minimaal 800 vierkante meter asbestdak aanwezig is, kan het bedrijf instappen. Dit gebeurt op basis van het meter-voor-een-meter-concept. Iedere meter asbestdak wordt vervangen door een meter schoon dak. Zo hoeven boeren hier zelf niet in te investeren.

Periode van 20 jaar

Essent vraagt natuurlijk ook iets als tegenprestatie: zij willen 20 jaar het opstalrecht van het dak voor het plaatsen van zonnepanelen. De energieleverancier wil graag groene energie opwekken via deze daken. Het opstalrecht vervalt na 20 jaar en vanaf dat moment worden alle installaties gratis overgedragen aan de boer. Dat betekent dus dat zij dan kunnen genieten van groene stroom voor hun bedrijf. Zonnepanelen gaan tegenwoordig 25 jaar (of langer) mee, waardoor het boerenbedrijf er nadien ook nog belang bij heeft.

Organisatie en planning

Essent zal de daken zelf vervangen met deskundige en gecertificeerde partners. Uiteraard gebeurt alles in overleg met de boeren en wordt er rekening gehouden met eisen die in het belang zijn van het bedrijf. Het betreft een standaard dak dat geplaatst wordt op de bedrijfspanden. Wil de boer toch graag een ander dak? Dan is dit wel mogelijk, maar vanzelfsprekend dient de boer de meerkosten dan zelf te voldoen.

Kom in aanmerking?

U komt in aanmerking als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • U wilt van het asbest af van uw bedrijfspand(en);
 • Het dak is minimaal 800 vierkante meter groot;
 • U verleent voor 20 jaar het opstelrecht van het dak aan Essent.

Hoe kan ik mij aanmelden?

Voldoet u aan de voorwaarden en wilt u graag deelnemen aan dit project van Essent? Dan kunt u navigeren naar de website van de energieleverancier. Indien u uw gegevens invoert, zal het bedrijf contact met u opnemen voor een intakegesprek. Vervolgens bezoekt een medewerker van Essent uw pand. Zij zullen inventariseren of zij uw asbestdak vervangen kan worden.

2 gedachten over “Asbestdak gratis laten vervangen? Energiebedrijf Essent heeft de oplossing”

 1. Geachte heer/mevrouw,

  Onze manage met staalconstructie heeft 1000 vierkante meter asbest op het dak.
  Graag zouden wij de mogelijkheden over een zonnepanelen dak eens willen bespreken.

  Beantwoorden
 2. Is er ook nog een oplossing voor asbestdaken van loodsen die tot prive-vermogen behoren?
  Hier zijn de nadelen nog groter omdat de btw niet afgetrokken kan worden en er vaak ook geen of te weinig opbrengsten tegenover staan om investering terug te verdienen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie