Belastingdienst heft belasting over andermans zonnestroom

energie veiling acm

De rechtbank van Den-Haag heeft een uitspraak gedaan over een zaak die Eneco en LochemEnergie een energiecoöperatie hadden aangespannen. Hieruit kwam voort dat de belastingdienst energiebelasting mag heffen over zonnestroom die afkomstig is van andermans dak.

Belasting betalen over eigen zonnestroom

De belastingdienst wil dat zonnepaneel eigenaren die zonnestroom afnemen van het dak van de buurman bijvoorbeeld, daarover gewoon energiebelasting gaan betalen. Het gaat namelijk om een energielevering die niet zelf geproduceerd is op eigen dak. Energieleverancier Eneco en LochemEnergie vinden dat huurders die zonnepanelen huren en eigenaren die zonnestroom afnemen van een andere partij zo worden benadeeld.

Minder voordeel uit zonnepanelen

Eeneco betwist de uitspraak omdat deze specifieke groep niet hetzelfde voordeel behalen omdat de zonnestroom daardoor uit eigen zak betaald moet worden. Er word belasting betaald voor zonnepanelen die door de eigenaar of huurder zelf is betaald. Alleen wanneer de zonnepanelen op eigen dak geplaatst zijn hoeft er geen belasting te worden betaald.

Door deze uitspraak worden consumenten ontmoedigd om op deze manier groene stroom te gaan produceren. Eneco en LochemEnergie gaan bekijken of ze deze zaak gaan aanvechten.

Bron: Nu.nl