Belastingen op energierekening stijgen met circa €150 in 2019

De belastingen op de energierekening stijgen met circa €150 in 2019. De opkomende stijging werd al verwacht maar nu is er meer informatie bekend. De stijging van 25% is te wijten aan verschillende verhogingen. Zo zal de ODE stijgen met €66, en de belasting op gas wordt ook verder verhoogd. De belasting op stroom gaat daarentegen iets omlaag. Met de verhoging van de Opslag Duurzame Energie kan de overheid de subsidiepot weer aanvullen. 

Belastingen op de energierekening nu al hoger dan voorgaande jaren

Nu al betaalt een huishouden bij een gemiddeld verbruik al ruim €600 aan belastingen op de energierekening. Dit zal in 2019 nog oplopen naar €766. Huishoudens dragen bij aan de verduurzaming. De overheid wil dat woningeigenaren hun maatregelingen nemen om te verduurzamen. Maar met al die verhogingen zal hun voordeel miniem zijn. De heffingskorting die wordt toegepast op het basisverbruik wordt ook verlaagd. Het CBS heeft berekend dat koopwoningen een gemiddeld verbruik van 3300 kWh stroom en 1470 m3 gas hebben. Met de opkomende verhogingen zal de energierekening dus hoger worden.

Huurders worden harder geraakt

Voor degenen die geen koopwoning bezitten is de stijging van de energierekening slecht nieuws. Temeer omdat het CBS ook heeft berekend dat de huurprijzen in 2018 harder zijn gestegen dan het voorgaande jaar. Huurders zijn niet in de positie om duurzame maatregelingen te treffen. Woningbouwcorporaties dienen hun woningen in 2020 minstens naar Energielabel B gebracht te hebben, maar dat is waarschijnlijk niet eens haalbaar. De prognoses waar de overheid van uitgaat gaat in dit geval niet eens op. Het overgrote deel van de huurwoningen zijn niet zuinig. Dit betekent dat deze groep weinig invloed kan uitoefenen op het verbruik.

Gasverbruik zoveel mogelijk in de hand houden

Gas verbruiken is dus een duurdere aangelegenheid. Probeer zoveel op uw gasverbruik te letten. Met een paar eenvoudige tips kunt u vele kubieke meters gas besparen. De belastingen en de gastarieven zijn de duurste post op de energierekening. Als u daar de hand in weet te houden kunt u op jaarbasis toch wel €150 besparen. Bespaart u in zijn geheel op gas water licht? Dan valt uw energierekening nog lager uit. Dit hoeft niet te betekenen dat u in de kou hoeft te zitten. Integendeel zelfs, het hangt er alleen vanaf welke temperaturen u gewend bent. Als u kunt wennen aan één graad lager in huis, dan behaalt u al een grote winst.

Gemiddelde energiekosten voor 2019 vergelijken?

Tot slot kunt altijd opnieuw energie vergelijken. De energieleveranciers bieden altijd lagere energiekosten dan u nu betaalt. Het is een kwestie van besparen en alle energie aanbiedingen te doorlopen. De eerste energieleverancier in onze energievergelijking is de goedkoopste. Welke u kiest dat mag u zelf weten. Bereken de gemiddelde energiekosten voor 2019 en bespaar direct een paar honderd euro.

Plaats een reactie