België bezig met noodplan bij stroomtekort winter 2014

elektriciteitsmast

Het Belgische kabinet is bezig met een noodplan voor aankomende winter omdat er een grote kans is dat er een stroomtekort zal ontstaan. Burgers en bedrijven worden aangespoord om zoveel mogelijk elektriciteit de komende winter te moeten besparen.

Stroomtekort dreigt deze winter

Door het stil leggen van de kerncentrale van Electrabel en de overige centrales van Electrabel die niet naar behoren werken word het stroomtekort nijpender. Hiermee valt ruim 3000 MW aan stroom capaciteit weg. Daarom heeft het kabinet besloten dat er een noodplan moet komen in geval van afsluiting van elektriciteit. Het kabinet wil dat dit op een zo goed mogelijke manier gebeurd, burgers moeten daarom zoveel mogelijk elektriciteit en gas gaan besparen.

Éen dezer dagen zal het noodplan gepresenteerd worden aan de burgers en belanghebbenden. Electrabel werkt momenteel hard om haar energie voorraad te kunnen garanderen. Over een maand kunnen alle Belgische ingezetenen de website winterklaar volgen met nieuws over het noodplan en de maatregelen.

Samen energie besparen

Men kan vanaf nu al besparen door zijn verlichting bijvoorbeeld minder te gebruiken. Energieleverancier Lampiris bied een sms dienst aan voor burgers opdat zij gewaarschuwd kunnen worden bij een dreigend stroom tekort. Men kan zich aanmelden op hun website en hun mobiele nummer achterlaten. Wanneer het stroomtekort echt nijpend zal worden, gaat er eerst een zogenoemde brown-out in werking om een black-out te voorkomen. Bepaalde gebieden worden dan afgesloten van stroom om de balans te waarborgen. Of het echt zo ver komt is de vraag maar voorkomen is beter dan genezen.

6.5/10 - (138 stemmen)

Plaats een reactie