Belgische waakhond legt Electrabel 2 miljoen boete op

energie veiling acm

De Belgische Mededingingsautoriteit heeft Electrabel een boete opgelegd van €2 mln wegens het misbruiken van haar machtspositie op de Belpex (Elektriciteitsbeurs).

Electrabel misleidde en verdiende eraan

In de jaren 2007 tot en met 2010 schaalde Energieleverancier Electrabel haar waarde op tot €60 per MWu deze waarde was misleidend. De boete is opgelegd op cijfers van de winst die Electrabel daarmee behaalde: iets minder dan 5 mln. Voor Electrabel een opluchting want zij zagen een boete boven hun hoofd hangen van ruim 670 mln euro voor meerdere aantijgingen.

Door de misleiding werd de schade geraamd op 33 tot en met 49 mln euro voor Electrabel’s klanten. Toch stelt de leverancier dat de klanten hiervan geen schade hebben ondervonden. Concurrent Belgacom daarentegen kwam een aantal jaar geleden er met een veel zwaardere boete vanaf van 66 mln euro.

Boete lachertje voor Energieleverancier

De Energieleverancier is content met de uitspraak. De autoriteit heeft niet de beschuldiging behandeld waar Electrabel opzettelijk energiecapaciteit achter heeft gehouden. Electrabel mag in beroep gaan tegen deze uitspraak maar dit word nog bekeken.

Plaats een reactie