Bespaartips voor batterijen

Veel elektronische apparaten maken gebruik van batterijen. Hierbij kunt u denken aan de afstandsbediening voor uw televisie of radio, de kleine fietslampjes en zelfs voor de klok aan de muur. Deze verbruiken wel degelijk energie, maar dan in de vorm van batterijen. Stroom ‘uit de muur’ is echter vele malen milieuvriendelijker. Vandaar dit artikel: bespaartips voor batterijen. Soms kunt u namelijk ook kiezen voor oplaadbare modellen, indien u echt batterijen nodig hebt.

1) Bewaar batterijen op een koele plek

Het is belangrijk dat u uw batterijen op een koele plek houdt. Zorg ervoor dat deze niet op plekken liggen waar het warmer dan 25 graden Celsius is. Dat vermindert levensduur van batterijen en accu’s. Leg dit daarom op een koele plek.

2) Keurmerk

Verschillende modellen zijn voorzien van het Nordic Ecolabel keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat een batterij niet te veel chemicaliën bevat. Dat geeft dus ook aan tot in hoeverre in batterij schadelijk is. Kies daarom bij voorkeur altijd voor batterijen met dit keurmerk.

3) Batterij opnieuw gebruiken

Soms geeft een batterij onvoldoende stroom voor grotere apparatuur. Hierbij kunt denken aan een camera of een mp3-speler. Echter kunt u de batterij vaak nog wel gebruiken voor een afstandsbediening of een wekker. Deze verbruiken in de regel namelijk minder energie.

4) Snellader

Kies bij voorkeur voor een snellader in plaats van een power snellader. Dat verbruikt niet alleen minder energie, maar ook gaan de batterijen langer mee.

5) Voorkom doorladen

Het is belangrijk dat u doorladen voorkomt. Is de batterij eenmaal opgeladen? Haal de stekker dan gewoonweg uit het stopcontact. Dat is niet alleen beter voor de batterij, maar ook voor het energieverbruik.

Liever stroom uit de muur

Stroom uit de muur behoeft echter altijd de voorkeur. Dit is namelijk vele malen voordeliger: tot maar liefst 1.000 keer. De goedkoopste energiemaatschappij kan u veel voordeliger stroom leveren.

Oplaadbare batterijen

Er bestaan ook oplaadbare modellen. Deze modellen zijn wellicht wel iets duurder in aanschaf, maar zijn ook veel milieuvriendelijker. Daarnaast zult u de investering zeker terugverdienen, want u kunt deze modellen immers opnieuw opladen. De levensduur is veel langer dan een gewone batterij. Tegenwoordig zijn er NiMH-batterijen. Deze kunnen maar liefst tot 1.000 keer worden opgeladen.

Batterijen zijn schadelijk voor het milieu

Batterijen zijn schadelijk voor het milieu. Het gaat hierbij niet alleen om wegwerpbatterijen, maar ook om de accu’s uit smartphones. Deze bevatten namelijk chemische energie. Deze stoffen zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar zijn ook nog eens giftig.

Gooi de wegwerpbatterijen daarom nooit zomaar bij het normale huisvuil. In iedere supermarkt kunt u uw lege batterijen weer inleveren bij een speciaal afvalpunt. Dat behoeft natuurlijk de voorkeur. Het wordt namelijk op een milieuvriendelijke manier verwerkt en bovendien kan het opnieuw gebruikt worden. Als uw oude batterij op de afvalbult terechtkomt, wordt deze niet opnieuw gebruikt. Dat is natuurlijk zonde.

Minder betalen voor uw energierekening?

Wilt u graag minder betalen voor uw energierekening? Dan is het raadzaam om jaarlijks over te stappen van energieleverancier. Er zijn talloze energieleveranciers op de Nederlandse markt. Alle bedrijven hanteren weer verschillende energietarieven en verschillende welkomstkortingen. Start daarom direct met energie vergelijken en bekijk wat u kunt besparen. De gemiddelde overstapper bespaart maar liefst 400 euro op jaarbasis. Dat is ontzettend veel geld. Overstappen duurt slechts enkele minuten en daarmee is het snel verdiend.

Plaats een reactie