Besparen op uw gasverbruik met een zonneboiler

Het gasverbruik is een grote kostenpost op de energierekening. Gelukkig kunt u besparen op uw gasverbruik met een zonneboiler. Uiteraard gaat daar wel eerst een investering aan vooraf, maar op lange termijn is het zeker een aanrader.

Verschil tussen zonnepanelen en een zonneboiler

Soms worden zonnepanelen nog weleens verward met zonneboilers. Echter is er een duidelijk verschil. Zonnepanelen leveren namelijk stroom, terwijl zonneboilers zorgen voor warm water. Sommige huishoudens kiezen er daarom ook voor om beide varianten in huis te nemen.

De kosten van een zonneboiler

Een gemiddelde zonneboiler kost circa 3.300 euro (inclusief installatiekosten). De subsidie bedraagt ongeveer een derde daarvan. Kleinere zonneboilers zijn simpelweg goedkoper, terwijl de grotere modellen ook meer kosten. Afhankelijk van uw gezinssituatie kunt u een model kopen die bij u past.

Wat kan ik besparen?

Met behulp van een zonneboiler kunt u ongeveer de helft van de kosten op warm water besparen. Hoe meer water u in uw woning verbruikt, hoe interessanter het is om een dergelijke boiler in huis te halen. Op lange termijn kunt u dat namelijk gemakkelijk terugverdienen. Een boiler verbruikt echter wel stroom, maar dat is altijd vele malen voordeliger dan gas.

De voordelen van een zonneboiler

Een zonneboiler kent natuurlijk meerdere voordelen. Het is eerst een flinke investering, maar vervolgens heeft u er ook jarenlang plezier van. De energierekening gaat immers flink omlaag. Ook draagt u uw steentje bij aan het milieu. Er hoeven namelijk minder fossiele brandstoffen gebruikt te worden. Daarmee produceert u ook veel minder CO2-uitstoot.

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonnecollector wordt op het dak geplaatst. Deze vangt het zonlicht op. Dit kan vervolgens weer wordt gebruikt voor de opwarming van water. De collector beschikt over vloeistof, wat kan opwarmen tot wel 90 graden Celsius. Via een leiding wordt deze warme vloeistof vervolgens van de collector naar het voorraadvat gepompt. Via een warmtewisselaar wordt het warmte afgegeven aan het water.

Onderhoud

Wel dient u er rekening mee te houden dat de boiler ook onderhouden moet worden. Echter is eenmaal per vijf jaar al voldoende. Het terugloopsysteem heeft namelijk onderhoud nodig.

Budget voor zonnepanelen óf een zonneboiler?

Niet ieder huishouden heeft het budget voor zowel een zonneboiler als zonnepanelen. Als u de keuze moet maken, is de keuze voor een zonneboiler vaak raadzaam. Gas is immers duurder dan stroom. Ook wanneer u weinig dakruimte heeft, behoeft de boiler de voorkeur. Staat uw dak veelal in de schaduw, bijvoorbeeld omdat u omringd bent door bomen of andere gebouwen? Dan behoeft de zonneboiler ook zeker de voorkeur.

Energie vergelijken?

Heeft u momenteel nog niet het budget voor een zonneboiler óf wilt u gewoonweg een voordeligere energiemaatschappij? Dan kunt u natuurlijk ook gewoonweg op zoek naar de goedkoopste energiemaatschappij. Er zijn namelijk meer dan 40 energieleveranciers in Nederland. Deze hanteren stuk voor stuk allemaal verschillende energietarieven. Daarom loont energie vergelijken. Dat werkt erg eenvoudig. U voert simpelweg uw postcode + huisnummer en verbruik in. Op basis daarvan kan de rekentool gemakkelijk berekenen welke aanbieder het voordeligste is. Overstappen kan binnen slechts enkele minuten. Heeft u toch nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Uiteraard helpen we u graag.

Plaats een reactie