Besparen met huishoudelijke apparaten

Ieder huishouden heeft het gemak van huishoudelijke apparatuur. Deze apparatuur helpen ons in de dagelijkse klusjes zoals afwassen, koken en de was doen. We hebben het gemak om onze boodschappen te koelen in de koelkast. En de vaatwasser ontziet ons met afwassen met de hand. Heel handig en tijdbesparend in deze drukke maatschappij. Maar waar je bespaart op tijd bespaar je niet altijd op energieverbruik.

Comfort maar ook zuiniger verbruik is een must

Dertig jaar terug stonden we daar niet eens zo bij stil alles was goed geregeld. We kregen hulp in de vorm van een wasmachine want wassen met de hand was een hels karwei en nam veel tijd in. Daarop werd de wasmachine bedacht die ons daarin kon ontlasten. Hetzelfde gold voor de wasdroger en de vaatwasser allemaal handige vernuftige technieken waarmee wij tijd konden besparen. En vooral in een huishouden met meerdere personen is de wasmachine en vaatwasser nog steeds welkom. Maar deze apparaten dragen wel bij aan een hoger energieverbruik als we niet opletten.

Hoeveel verbruikt jouw koelkast?

Want laten we eens naar het energieverbruik kijken per apparaat. Die oude koelkast die al 15 jaar in de keuken staat verbruikt wel even twee keer zoveel energie als een zuinige koelkast. Op jaarbasis verbruik je daarmee zo’n 500 kilowatt. Koop je een zuinige koelkast dan scheelt het je op jaarbasis €100. Bekijk ook de grootte van de koelkast want hoe zuinig ook, als de koelkast groter is dan verbruikt deze ook meer energie. De meeste huishoudens gaan voor een koelvriescombi deze verbruiken op jaarbasis maar 160 kWh dat is niet zoveel vergeleken met de oude. Heb je een tweede koelkast? Vraag jezelf dan af of je die ook echt nodig hebt, denk je van wel dan kun je hem aanzetten wanneer je hem echt nodig hebt. Ter vergelijking: Een tweede koelkast kost je gauw €60 per jaar meer.

Een energiezuinige vaatwasser

Een vaatwasser komt bij meer dan 50% van de Nederlandse huishoudens voor en dat is begrijpelijk. Na een lange dag werken en dan moeten koken is het wel heel fijn als de vaatwasser nadien het werk doet. Op elke vaatwasser die hoogstens een paar jaar oud is zit een ecoprogramma, gebruik deze dan ook want het is een stuk zuiniger in gebruik. Net als bij de wasmachine zet de vaatwasser aan als deze echt vol zit. Je hoeft je vaat niet voor te wassen met warm water de grootste resten verwijderen is voldoende. Trek de stekker van de vaatwasser er na gebruik uit dat scheelt energie. Met de hand afwassen in een teil water scheelt sowieso energie. Reinig de vaatwasser eens per maand met een daarvoor bestemd middel, je zult zien dat je vaatwasser hierdoor langer meegaat.

Was je slim met een vaatwasser dan kun je op jaarbasis al gauw 40% op je energiekosten besparen. Kies het beste voor een vaatwasser die zeer zuinig in energieverbruik is. De zuinigste vaatwasser kan wassen voor ongeveer €0,16 met een verbruik van 0,77 kWh. Het gemiddelde energieverbruik voor een vaatwasser is 260 kWh per jaar. Aan water zal een vaatwasser zo’n 2800 liter water per jaar verbruiken.

Hoe kook jij?

Kook je op elektriciteit of op gas? Op elektriciteit koken heeft de voorkeur omdat dit zuiniger is. Kies je voor groene stroom dan is koken op elektriciteit de duurzaamste variant. Heb je een flinke oven in de keuken? Een oven verbruikt meer energie dan een goede combimagnetron met hetelucht. Een oven is voor de meesten toch het belangrijkste en daar kun je ook kiezen voor een A+++ variant. En hoe zit het met de afzuigkap? Zet deze alleen aan tijdens het koken en voorzie de afzuigkap ook nog van een ledlamp dan weet je zeker dat je energiezuinig bezig bent. Andere apparaten in de keuken zoals de waterkoker, het koffiezetapparaat daarvan kun je de stekkers ook uit het stopcontact halen. Je gebruikt deze alleen wanneer je ze nodig hebt.

Wist je dat een snelkookpan ook veel energie bespaart? Plaats deksels op de overige pannen wanneer je kookt dan kun je het gas ook lager zetten. Een waterkoker hoeft niet al te groot te zijn want je kookt steeds een kleine hoeveelheid water voor je thee. Dit scheelt ook in de energiekosten.

Hoe verkoel je je woning in de zomer?

Zoals we onze woningen verwarmen in de winter moeten de woning verkoelen in de zomer. Een airconditioner is ideaal om de warmte te verdrijven maar verbruikt enorm veel energie. De beste airco die je dan kunt kiezen is een split-unit airco. Deze variant kan de woonkamer verkoelen en is efficiënter in gebruik. De beste airco is voorzien van een modulatie systeem. Er zijn dan bewegende kleppen aangebracht die de koele lucht circuleren en op die manier word er minder energie verbruikt. Gebruik je de airco de hele zomer dan kan je energierekening zo’n €100 tot €125 duurder uitvallen. Wij raden jou dan ook aan om gewoon een ventilator te gebruiken. Zet s’avonds de ramen en deuren open zodat alle warmte eruit kan. Heb je zonneschermen voor de ramen? Doe deze overdag dan dicht hierdoor kan er geen zonlicht binnen komen. Ter vergelijking: Een ventilator kost een fractie van wat je airco kost zo’n 5 tot 10 euro per jaar.

Wist jij dat er andere apparaten zijn die veel energie verbruiken?

Zoals je ziet kun je heel veel energie besparen op het verbruik van je apparaten. Op de kosten voor je wasdroger kun je besparen door je was op te hangen. Maar wat te denken van andere apparaten? Zo zijn er ook huishoudens die een terrasverwarmer in de tuin hebben staan. Deze verbruikt ook al gauw €50 aan energie per jaar. Heb je een verouderde ketel bijvoorbeeld? Dan kost je dit ook zo’n €60 per jaar. Denk er eens over na om deze te vervangen je zult zien dat je bespaart op je energie maar ook op je gaskosten. Vaak komt het niet voor maar er zijn huishoudens die een super deluxe sauna in huis hebben deze kost ze ook €80 op jaarbasis.

Verlaag die energierekening en wel meteen

Maar wanneer je echt bent begonnen met jouw energieverbruik terug te dringen dan zul je zien dat je energierekening een stuk lager uitvalt. En dat is juist wat we willen want de energiekosten zijn al zo duur. Temper dat energieverbruik dus en vergelijk elk jaar opnieuw de energieprijzen en je zult nog meer kunnen besparen. De gemiddelde besparing bij het kiezen van een goedkopere energieleverancier is €450 per jaar. Dus kom op en start direct met energie vergelijken op EnergieVergelijking.nl en pak die welkomstkorting van de energieleverancier.

 

 

Plaats een reactie