Besparen op gas en minder betalen

In hoeverre kunt u op gas besparen? Er zijn verschillende tips waarmee u kunt besparen op uw gasverbruik. Gas wordt gebruikt bij de verwarming, het douchen en warm water. Gas wordt ook bespaart wanneer u uw woning isoleert. Want met een goede isolatie hoeft u minder hard te stoken. Ook zorgt het isoleren ervoor dat de warmte goed blijft hangen in huis. Een ander voorbeeld wat eigenlijk niet zo snel in u opkomt met gas besparen, is uw buitenmuur. Want als uw buitenmuur kaal is dan wordt het sneller koud in huis. In de zomer warmt deze juist sneller op. 

Kou van buiten ook echt buiten houden

U kunt er dus voor kiezen om hier beplanting te plaatsen, zoals een struik of een boom. Raar maar waar het houdt veel kou buiten. Of u uw woning nu heeft geïsoleerd heeft of niet, ventileren blijft belangrijk. Zet het raam elke dag open want dit voert verse lucht aan en oude lucht weer af. Omdat we koken, douchen maar ook ademen en transpireren krijgen we vocht in huis. Een hoge luchtvochtigheid is niet goed voor uw gezondheid. Daarbij komt dat de vochtige lucht die in huis aanwezig is niet makkelijk opgewarmd kan worden.

Sluit die deuren achter u

We hebben dit al vaker aangekaart maar het is van belang om de deuren in huis gesloten te houden. Een deurdranger is ideaal in dit geval, want de deur sluit automatisch achter u. Zo blijft de warmte in huis behouden en hoeft u de verwarming niet hoger te zetten. U kunt door de deuren altijd achter u te sluiten toch €200 per jaar besparen. En hoe heeft u uw thermostaat ingesteld? Staat deze terwijl u slaapt standaard op 15 graden? Door dit te doen bespaart u enkele tientjes per jaar.

Hoe verwarmt u de woning?

We weten natuurlijk niet of u een koukleum bent maar door de verwarming niet hoger te zetten dan 20 graden bespaart u ook al gauw €75 tot €100 per jaar. Met de dure gasprijzen is het niet de bedoeling dat u zich arm stookt. Het hangt ook van de type woning af waar u woont. Want hoe ouder de woning des te triester is het gesteld met de isolatie ervan. Toch kunt u in dat geval nog altijd geld besparen door zuiniger met uw gas om te gaan.

Niet alle kamers verwarmen

U hoeft ook niet alle ruimtes in huis te verwarmen want waar u niet bent hoeft u ook niet te stoken. De oven gebruikt? Zet het deurtje dan gewoon open dan kan de overtollige warmte de keuken ingaan. Een fervent afwasser bij gebrek aan een vaatwasser? Was de vaat dan handig af, spoel eerst af met koud water, en dan afwassen in een teil met warm water. Op die manier gaat er zo min mogelijk warm water verloren.

De lengte van uw douchebeurt kan korter

Hetzelfde geldt voor uw dagelijkse douchebeurt, zeep u eerst goed in en spoel u dan af met warm water. Een douchebeurt kan in 5 minuten gefixt zijn. Op die manier bespaart u liters water en veel gas. Een Warmteterugwin systeem verwarmt uw water dat zich in de ketel bevindt. Het water word dus weer hergebruikt wel zo gas besparend dus. Een simpele thermostaatkraan doet ook wonderen, en ze zijn niet duur. En ook voorzien van een waterbesparende douchekop? Hiermee bespaart u weer water en gas.

Bekijk de huidige cv-ketel eens word deze nog goed onderhouden? Bij regelmatig onderhoud voorkomt u problemen met de verwarming. Als de cv-ketel niet goed werkt kunt u ook gas verspillen. Het beste is natuurlijk om de oude cv-ketel te vervangen voor een energiezuinige HR-ketel.

Bespaar nog meer met opnieuw energie vergelijken

Zet het liefst niets voor uw radiatoren op die manier kan de warmte de kamer ingaan. Veel huishoudens zetten de bank ervoor maar dit zorgt voor warmteverlies en is zonde. Sluit uw gordijnen s’avonds daarmee houdt u de warmte binnen en de kou buiten.  Op jaarbasis kunt u dus wel €300 aan gas besparen. Met opnieuw vergelijken van de goedkoopste energieleveranciers mag u daar ook nog eens een paar honderd euro bij optellen. Dus hoe snel gaat u besparen op gas?