Britse waakhond pakt vergelijkingssites aan

eindafrekening energiecontract

Ofgem de waakhond voor de elektriciteitsmarkt in Groot Brittanniƫ gaat een onderzoek instellen naar twee Britse vergelijkingssites. Ze worden ervan verdacht onderling prijsafspraken te hebben gemaakt.

Vergelijkingssites verdacht van prijsafspraken

Deze week moest prijsvergelijker MoneySupermarket.com extra informatie verschaffen aan Ofgem voor het onderzoek. Met het oog op de liberalisering word een vergelijkingssite geacht onafhankelijk energieprijzen te tonen. Het onderzoek kan een aantal maanden in beslag nemen en wanneer ze schuldig worden bevonden, dan kan Ofgem de bedrijven een boete opleggen die gelijk staat aan 10% van hun omzet.

Voor de consument niet voor eigen belang

Na het nieuws van Ofgem’s onderzoek zag MoneySupermarket.com zijn aandelen en overstappers zakken met 10%, uSwitch die samenwerkt met het bedrijf zag zijn sales al teruglopen met 5%. Ofgem houd de vergelijkingssites scherp in de gaten. Vergelijkingssites zijn er om de consument te helpen besparen op hun energieverbruik, en zij zijn dan ook afhankelijk van deze consumenten voor hun inkomsten. Toegegeven is wel dat een vergelijkingssite ook geld verdienen wil, dus zij ontvangen een provisie voor hun product maar met de verdiensten investeren zij weer in adequaat personeel die de consument ondersteunen kan in zijn overstapproces. Het uitgangspunt van een vergelijkingssite dient altijd ten gunste van de klant te zijn, daarom is een goede dienstverlening ook een must.

ACM waakhond voor de Nederlandse consument

Ook in Nederland dienen vergelijkingssites zich aan de regels te houden die de ACM hun oplegt. Wanneer een vergelijkingssite in overtreding gaat volgt er een sanctie van de waakhond. Een consument heeft het recht zich te beroepen op de voorwaarden. Maak daarom altijd een vergelijking van vergelijkingssites zo kunt u goed in kaart brengen wie wat aanbied. Een echte onafhankelijke vergelijkingssite zal alle energieleveranciers meenemen in zijn aanbod. Is dit niet het geval? dan is de vergelijkingssite ook niet echt onafhankelijk, dit wil natuurlijk niet zeggen dat ze geen goedkope aanbiedingen hebben. Maar om echt goed te kunnen vergelijken is een totaal aanbod wel zo belangrijk!

Bron:Bitterwallet.com

Plaats een reactie