Wijziging in het CER: zo voorkomt u een opzegboete

Sinds afgelopen januari zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd in de toegang van het CER (Centraal Einde Register). Energieleveranciers hebben geen inzicht meer in de einddatum en de opzegtermijn van een energiecontract van een consument. U als consument zult daar rekening mee moeten houden tijdens uw overstap om een overstapboete te voorkomen. Wat is veranderd bij het overstappen? Daarover vertellen we u graag meer in dit artikel.

Wat is het CER?

CER staat voor Centraal Einde Register en is een databank met gegevens omtrent energiecontracten. Hierin staat onder andere de einddatum, de verlengperiode en de opzegtermijn van een energiecontract. Sinds 1 januari 2013 werd deze informatie centraal bijgehouden door energieleveranciers. De CER is opgericht voor consumenten om overstapboetes te voorkomen.

Wat verandert er in het CER?

Zoals u weet is de AVG van kracht gegaan op 25 mei 2018. Dat heeft ook gevolgen voor energieleveranciers. Energieleveranciers mogen hierdoor niet langer gegevens in het CER opvragen. Volgens het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in strijd met de AVG en dus de privacy van consumenten. Momenteel zijn energieleveranciers nog in gesprek over de toekomst van het CER en de daarbij behorende gegevensverstrekking. Momenteel kunnen energieleveranciers echter vooralsnog geen gegevens inzien.

Wat betekent dit voor mij als consument?

Dit heeft ook gevolgen voor u als consument en overstapper. U zult nu zelf moeten aangeven wanneer de startdatum van uw nieuwe contract is. Deze kunt u instellen op de dag dat uw oude energiecontract afloopt. Op die manier hebben energieleveranciers het CER niet nodig en kunt u vooralsnog profiteren van een leuke welkomstkorting. U kunt op uw huidige contract inzien wanneer uw contract afloopt. Dit kunt u vaak ook online inzien via de website van uw leverancier. Meestal is hier een klantportaal voor.

Overstappen blijft erg eenvoudig

Ondanks de nieuwe manier van overstappen blijft overstappen nog steeds erg eenvoudig. U kunt hier gebruikmaken van onze energievergelijker. Controleer van tevoren wanneer uw contract afloopt en profiteer vandaag nog van een leuke welkomstkorting. De goedkoopste energieleverancier staat altijd bovenaan.