China en VS sluiten convenant over CO2 reductie

logo obama

De twee grootste landen die het meeste aan broeikasgassen uitstoten hebben afspraken gemaakt over de CO2 reductie. In één van de afspraken is vastgelegd dat de VS en China hun CO2 uitstoot met 28% gaan terugdringen. 

Het broeikaseffect in beide landen draagt bij aan bijna 50% van de CO2 uitstoot wereldwijd. Het is voor het eerst dat China een belofte op papier vastlegt om de CO2 uitstoot te verminderen. China is ook het land dat de meeste CO2 uitstoot heeft en dat liep alleen maar op ter vergelijking: In 2013 hadden zij een CO2 uitstoot van 9977 mln ton tegenover Nederland met 165 mln ton. Nederland is uiteraard vele malen kleiner dan China maar het blijft veel. De Chinezen wijtten de verhoogde uitstoot vooral aan de rijke landen.

De Verenigde Staten heeft haar CO2 uitstoot al verminderd dit is in de afgelopen zes jaar van 5824 mln ton naar 5233 mln ton gegaan. China heeft langer nodig met de CO2 reductie dan de VS , de VS stelde haar CO2 reductie bij voor 2025 en China hoopt op dat punt te komen in 2030.

Bron: Volkskrant

Plaats een reactie