Chinese zonnepaneel fabrikanten in de rode cijfers

chinese zonnepanelen
Het FD schrijft dat de fabrikanten van zonnepanelen in China onder zware druk staan. Dit heeft te maken met de importheffingen die zij moeten betalen. In het verleden konden de Chinese fabrikanten hun zonnepanelen goedkoop aanbieden in Europa en de Verenigde Staten. Om goedkoop ”dumpen” te voorkomen moesten de fabrikanten vanaf 2013 importheffing betalen.

Fiod vermoedde fraude met zonnepanelen uit China

Zo heeft de FIOD vorig jaar al ingegrepen bij een grootschalig onderzoek waar fraude werd vermoed met zonnepanelen uit China. Veel Chinese fabrikanten probeerden de importheffing dan ook te omzeilen. Een ander voorbeeld van de misére van een zonnepaneel fabrikant is Hanergy die ook te maken kreeg met financiële problemen waardoor Ikea stopte met de verkoop van zonnepanelen in haar vestigingen.

Meerdere zonnepanelenfabrikanten in rode cijfers

De zonnepanelenindustrie in China heeft het in ieder geval zwaar te verduren blijkt wel. Yingli een grote zonnepanelenfabrikant heeft haar jaarcijfers zelfs uitgesteld. Zij schreven zelf al op hun eigen website dat zij grote twijfel hebben over het voortbestaan van hun activiteiten in de zonnepanelen. Yingli maakt al jaren geen winst meer en komt om in de schulden. Het enige pluspunt voor bedrijven die nog wel voort konden bestaan was dat de Chinese overheid duurzame energie willen inzetten als vervanger voor de vervuilende kolencentrales. Daarom werden de zonnepanelenfabrikanten nog met rust gelaten.

Overcapaciteit zorgt voor nog goedkopere zonnepanelen

Door een overschot aan zonnepanelen en de capaciteit komen de prijzen ook onder druk te staan. Voor de fabrikanten worden de marges dan nog minder en stelt TrendForce uit Taiwan dat die bijna op nul komen te zitten. Francois Godement die onderzoeker is bij de The Carnegie Endowment’s Asia Program zegt dat dit gewoon een consequentie is van de binnenlandse trend in de economie van China.