Concurrentie op Nederlandse energiemarkt steeds groter

In 2017 had u keuze uit ruim 40 energieleveranciers die door heel Nederland leveren. Er komen steeds meer prijsvechters op de markt en ook zijn er steeds meer groene energieleveranciers. Groene stroom komt steeds vaker van Nederlandse bodem. Ook is er steeds meer vraag naar zogezegde ‘oranje’ stroom. Het zorgt voor een heftige concurrentiestrijd. Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om hoge welkomstkortingen te bieden. Daar profiteert u als consument van, indien u jaarlijks overstapt van energieleverancier.

Kwaliteit vrijwel gelijk – prijs maakt het verschil

Het kwaliteitsverschil tussen de verschillende energieleveranciers wordt steeds kleiner. Om die reden kiezen consumenten ook steeds vaker voor prijs. Zelfs duurzame energie wordt steeds betaalbaarder voor de consumentenmarkt. Veel energiemaatschappijen kiezen er daarom ook voor om hoge welkomstkortingen aan te bieden. Enkele aanbieders bieden kortingen tot wel 350 euro. Ook op het energiecontract ziet men nog een besparing van enkele honderden euro’s. De klantenservice van vrijwel iedere energiemaatschappij is in de laatste jaren steeds meer verbeterd. Ook hier is daarmee nog maar weinig onderscheid.

Steeds meer ‘oranje’ energieleveranciers

Het aantal oranje energieleveranciers wordt steeds meer. Het afgelopen jaar stapte ongeveer 25 procent van de huishoudens over naar een nieuw energiecontract. Consumenten zijn zich er steeds meer van bewust dat men kan besparen. De meeste Nederlandse consumenten stapten over naar Eneco, E.ON, Oxxio, Greenchoice of Vandebron.

De gemiddelde besparing was maar liefst 253 euro op jaarbasis. Nederlandse consumenten met een variabel energiecontract zagen nog een hogere besparing: het verschil liep op tot wel 452 euro per jaar. De energietarieven worden namelijk na de looptijd van een contract vaak omgezet van een vast naar een, doorgaans hoger, variabel tarief. Om die reden kunnen mensen met een variabel energiecontract nog meer besparen. Uit onderzoek van de ACM (Autoriteit Consument & Markt) kwam naar voren dat 78 procent van de Nederlandse consumenten overstapt vanwege prijs.

Daarnaast vindt 16 procent van de consumenten duurzame energie steeds belangrijker. Zo vinden Nederlandse consumenten oranje stroom belangrijk. Dat is groene energie dat in Nederland is opgewekt. Het aandeel groene energiecontracten neemt dan ook ieder jaar weer toe.

Ook zijn er consumenten die overstappen vanwege de slimme diensten. U kunt hierbij denken aan de slimme thermostaat. Een iPad als welkomstcadeau wordt daarentegen steeds minder populair.

Nog maar 29 procent van de huishoudens zijn nog nooit overgestapt van energieleverancier. Dat percentage daalt ieder jaar weer verder. Vorig jaar was dit namelijk nog 31 procent. Circa 1,2 miljoen huishoudens hebben afgelopen jaar de overstap gemaakt naar een nieuwe energieleverancier. Energie vergelijken wordt immers ook steeds gemakkelijker met behulp van de vergelijkingstools.

Start direct met energie vergelijken én bespaar

Beschikt u momenteel over een contract met onbepaalde looptijd? Wacht dan niet langer én start met energie vergelijken via onze energievergelijker. Zoals hierboven beschreven staat, kunt u tot wel 452 euro per jaar besparen. Dat is zonde om te laten liggen.

Plaats een reactie