Consuwijzer: Grootste ergernis van consument opgedrongen abonnementen

Uit de halfjaarlijkse cijfers van Consuwijzer is naar voren gekomen dat consumenten zich het meest irriteren aan abonnementen die ze wordt opgedrongen. De consument wordt veelal overrompeld door een verkoper. Telefonische verkoop wekt de meeste irritatie op. De verkooptactiek is volgens velen agressief te noemen.  Een consument dient in deze gevallen te begrijpen dat zij ook rechten hebben. Heeft u niet getekend en/of bevestigd? Dan hoeft u ook niets te betalen aan dit bedrijf.

Het schriftelijkheidsvereiste is van van belang!

Het schriftelijkheidsvereiste daar kunt u zich op beroepen als u onder druk word gezet. Als u telefonisch benaderd word met een aanbieding, laat ze deze aanbieding dan ook per post of mail aan u verzenden. Daarna ziet u wel wat u ermee doet. Consuwijzer kreeg heel veel meldingen van consumenten dat zij op een agressieve manier werden benaderd. Uw handtekening is van belang bij verkoop als u die niet heeft gezet dan bent u ook niets verplicht.

Ga nergens op in en laat u niet onder druk zetten

Veel bedrijven gaan ver en sturen consumenten achteraf ook nog eens een incassobureau achter ze aan. Dan nog hoeft u niet in te gaan op deze praktijken. Stel u krijgt een energiecontract aangeboden van een telefonische verkoper dan geldt in uw geval dat u schriftelijk moet instemmen. Anders is de overeenkomst niet geldig. Als uw huidige energieleverancier u belt om uw energiecontract te verlengen dan is er geen schriftelijke instemming nodig. Dit komt omdat u al eerder ingestemd heeft met het vorige contract. Als u een verlengingsaanbod krijgt van de energieleverancier vergelijk deze dan ook met andere energie aanbiedingen om u ervan te verzekeren dat dit de beste aanbieding is.

ACM houdt telemarketeers strenger in de gaten

De Autoriteit Consument en Markt gaat telemarketing bedrijven nu goed in de gaten houden. Er word op toegezien dat zij zich aan de regelgeving houden. Wanneer zij de regels overtreden dan treed de ACM op tegen dit soort bedrijven. De ACM heeft energieleverancier Oxxio bijvoorbeeld beboet omdat zij hun klantengegevens niet goed hadden geregistreerd. Als gevolg daarvan konden consumenten niet overstappen naar een andere energieleverancier.

Een duidelijke energierekening

Ook zijn de overige energieleveranciers benaderd door de ACM want zij dienen hun energierekening duidelijker en simpeler te omschrijven naar de consument toe. Vanaf 1 juli moet er dus een einde aan onduidelijke energierekeningen zijn gekomen. Meer dan de helft van de consumenten gaf dan ook aan dat zij de informatie zoals getoond werd amper snapten. Het was te vaag en daardoor werd het voor de consument moeilijker om te vergelijken. Ook hierin word opgetreden als er geen verandering in is gekomen.

 

6.1/10 - (112 stemmen)

Plaats een reactie