Data energieverbruik van 2 mln huishoudens ontvreemd

meterstanden opnemen

De NOS schreef gisteren op haar website dat er data over het energieverbruik van 2 miljoen Nederlandse huishoudens is ontvreemd door vermoedelijk een oud werknemer van een energieleverancier. Netbeheer Nederland en energieleveranciers hebben dit bevestigd.

Gegevens over energierekening zoals energieverbruik ontvreemd

De data die ontvreemd was betreft gegevens van huishoudens over hun energieverbruik, de elektriciteitsaansluiting en de einddatum waarop het contract eindigt. Hierbij zijn dus ook persoonsgegevens gestolen zoals adressen en de namen van de huishoudens. Het betreft hier niet de emailadressen en de wachtwoorden. Deze gegevens komen ook voor in de centrale database die energieleveranciers kunnen raadplegen.

Centrale database had al eerder beter moeten worden beveiligd

Wat de exacte toedracht is voor de ontvreemding is niet duidelijk net als de namen van de getroffen energieleveranciers.  De Autoriteit Persoonsgegevens drong al eerder aan op een betere beveiliging van de database naar de netbeheerders toe. Juist toen de netbeheerders begonnen met het controleren van de veiligheid kwamen zij het misbruik op het spoor. Meerdere energieleveranciers zijn getroffen door de diefstal en de desbetreffende energieleverancier die het lek liet ontstaan kan dan ook niet meer inloggen in de centrale database.

Netbeheerders willen herhaling voorkomen met betere beveiliging

De netbeheerders gaan nu bekijken hoe zij het systeem beter kunnen beveiligen om in de toekomst een zaak als dit te kunnen voorkomen. Netbeheer Nederland en de betreffende energieleveranciers gaan nu uitzoeken of zij een zaak kunnen aanspannen tegen de medewerker die verantwoordelijk is voor de diefstal.  De gegevens die gestolen zijn behoren toe aan huishoudens die uit verschillende provincie’s komen.

Plaats een reactie