De beste tijd om in zonnepanelen te stappen?

De onderzoekers van Bloomberg New Energy Finance hebben voorspeld dat zonnepanelen dit jaar nog met 35% dalen. In 2019 zal dit nog eens dalen met 10 tot 15%. Zo schrijft de Volkskrant. De prijzen voor zonnepanelen zijn al veel goedkoper dan ze tien jaar terug waren. De vraag is nu: Wanneer is de beste tijd om in zonnepanelen te stappen?

Wat kosten zonnepanelen in 2018?

In 2018 wordt er voor acht panelen circa €4150 neergeteld. De nieuwbakken eigenaar mag de btw ook terugvragen. Daarmee komt het bedrag op €3430. De eigenaar kan na een jaar ruim €400 besparen op zijn energierekening. Worden er meer panelen geplaatst dan is de besparing uiteraard hoger. Een gezin bestaande uit vier personen kan al €900 per jaar besparen met achttien zonnepanelen.

Zonnestroom een goede investering?

De Consumentenbond stelt dat de zonnepanelen zich in ongeveer zeven jaar terugverdienen. De salderingsregeling gaat op de schop en zal op den duur verdwijnen. Er is dus nog niets zeker omdat het kabinet er nog over moet beslissen. De huidige regeling voor salderen wordt anders ingedeeld. Een alternatieve gedachte is dat de eigenaar vergoedt wordt voor zijn zonne-energie door de energieleverancier, en de overheid betaalt een terugleververgoeding.

De salderingsregeling: wat gaat er gebeuren?

De uitkomst van de salderingsregeling blijft gissen. Er wordt in ieder geval gesproken over een alternatieve regeling. De overheid wil juist dat men meer zonnepanelen gaat plaatsen. De gedachte erachter is om degene met zonnestroom daarvoor te belonen. Hoe en wat dat moet nog uitgewerkt worden.

Meer dan één energieleverancier voor stroom

Wel is het zo dat de consument zelf mag uitmaken aan wie hij/zij de zonnestroom wil terugleveren. De ACM heeft in 2017 een Codebesluit vastgelegd waarin staat dat de consument twee energieleveranciers mag kiezen voor stroom. In de loop van 2018 wordt de exacte datum bekend gemaakt. Dus dat houdt in dat u de zonnestroom kunt terugleveren aan een extra energieleverancier. De huidige energieleverancier voorziet u dan in de energiebehoefte, en de andere energieleverancier betaalt u een terugleververgoeding.

Nu of later de beste tijd om in te stappen met zonnestroom?

U kunt eigenlijk op elk gewenst moment kiezen om zelf zonnestroom te gaan opwekken. Het is een investering, maar u verdiend deze binnen een aantal jaren terug. Als de terugverdientijd erop zit, dan ontvangt u een vergoeding voor het overschot aan stroom. Met het oog op de steeds duurder wordende energieprijzen zou dat verstandig zijn. Wel is de verwachting dat groene energie in de toekomst goedkoper zal zijn dan grijze energie. Maak eens een berekening en vraag offertes op. Dan kunt u zelf goed beslissen of dit de beste tijd is om in zonnepanelen te stappen.

Plaats een reactie