De hitte verdrijven uit huis

rolluiken koelenDe afgelopen maand is het enorm warm geweest. De temperaturen liepen zelfs op tot 38 graden in het binnenland. Dit zorgt ervoor dat je woning enorm warm wordt. We zetten massaal de ventilatoren aan, en voor de lucky birds: de airco. Een airconditioner gebruiken kost aardig wat stroom. Daarmee verhoog je je energiekosten aanzienlijk. Maar er zijn nog andere simpele tips om je woning enigszins te ontdoen van de hitte.

Zonnescherm laten zakken

Hoe houdt je je woning toch koel in de zomer? Als het maar lang genoeg warm is dan ontkom je er niet aan. Zet s’avonds laat altijd even de ramen en de deuren tegen elkaar open. Zo kan een deel van de warmte de woning verlaten. Heb je een zonnescherm? Ideaal en dat voorkomt een overschot aan zonlicht. Bekijk de woningen in het zuiden van het land maar eens. Daar zien we veelal rolluiken voor de ramen hangen. Dit is natuurlijk niet voor niets. Want in het zuiden is het altijd het warmst waar ter wereld dan ook.

Keep it cool

Wist je dat jouw zonnescherm of rolluik meer dan de helft van de warmte tegen kan houden? Woningen waar grote bomen voor staan zijn ook koeler van binnen. De boom fungeert dan eigenlijk als zonnescherm. Woon je in een eindwoning? Dan kan de buitenmuur flink opwarmen door de zon. Plaats zonodig een schutting of een klimmende plantensoort. Deze beschermen de muur dan tegen warmte van de zon. Je kunt ook voor de binnenramen luxueuze luiken plaatsen. Houdt alles dus zoveel mogelijk gesloten overdag. Het lijkt raar als men de gordijnen of luiken sluit overdag, maar het scheelt enorm in de temperaturen binnen.

klimop-warmte-tegenhouden

In de zomer hebben we vaak geen zin om te koken, en vooral niet als de temperaturen buiten zo hoog zijn. Verplaats het koken dan ook naar buiten, ga barbecuen met je gezin bijvoorbeeld. Of zet een elektrisch kookstel buiten, een éénpits gasstel zoals je die op de camping gebruikt voldoet ook prima. Veel hebben niet een grote honger als het zo warm is. Eenpansgerechten doen het namelijk altijd goed in de zomer.

De ventilator is jouw beste vriend

Klinkt gek maar hang je natte was in de woonkamer op. De luchtvochtigheid wordt zo verhoogd en de omgevingslucht dus koeler. Zet jouw ventilator naar het raam toe die op een kiertje openstaat. Heb je de computer vandaag niet nodig? Zet deze dan ook helemaal uit, dit geldt ook voor de televisie. Deze apparaten geven veel warmte af. Nu is de tijd om dat boek eindelijk uit te lezen. Hoe drukker jij je maakt des te warmer je het krijgt.

Ook jouw huisdieren verdienen een koele omgeving

Zorg ook goed voor je trouwe viervoeters. De meeste huishoudens hebben een kat of een hond of beide. Denk vooral aan hun in deze temperaturen. Zij kunnen je namelijk niet zeggen dat ze het warm hebben. Plaats hun mand ergens waar het koel is. En ververs hun water regelmatig. Een simpele mat of luchtbed met deken erop is ook heerlijk voor je hond of kat. De tegels buiten zullen waarschijnlijk te warm zijn voor de pootjes van jouw huisdier. Wandelen met de hond kun je dan het beste doen vroeg in de ochtend en laat in de avond.

Energie vergelijken in jouw vakantie

Als je je dus lekker rustig houdt en echt even niets doet dan pas spreek je van vakantie. Door zoveel mogelijk buiten door te brengen zul je ook minder energie en gas verbruiken. In de avonduren als het dan afkoelt kun jij weer beginnen met energie vergelijken. Bekijk eens wat de energieprijzen tegenwoordig doen. Op die manier kun je je energiekosten voor 2019 al vastleggen. En bespaar je weer een flink bedrag.

Plaats een reactie