Hoeveel kost een douchebeurt? De douchekosten uitgelegd!

douchebeurt kostenDe meeste Nederlanders stappen iedere dag onder de douche. Sommige mensen vinden het prettig om in de ochtenduren te douchen, terwijl anderen liever onder de douche stappen na een dag werken. Sommige Nederlanders douchen zelfs tweemaal per dag. Hoeveel (energie) kost een douchebeurt nu eigenlijk? En hoe kunt u besparen op uw douchekosten? In dit artikel vertellen we u er graag meer over.

Gemiddeld doucht een Nederlander negen minuten

De gemiddelde Nederlander doucht iedere dag negen minuten. Zo’n douchebeurt kost dan 65 liter warm water. Daarmee is het altijd nog voordeliger dan een bad: daar gaat zo’n 120 warm water in. De exacte kosten kunnen echter per huishouden verschillen. Dit heeft er namelijk ook mee te maken of u een gasboiler of een elektrische boiler heeft. Een gasboiler is in de regel goedkoper. De kosten komen in dat geval uit op € 0,31 per douchebeurt. Beschikt u over een elektrische boiler? Dan kunt u rekening houden met € 0,41 per douchebeurt.

Gaat u liever in bad? Dan kunt u rekening houden met iets hogere kosten. Een gevuld bad kost zo’n 120 liter water. De kosten daarvan bedragen gemiddeld € 0,62 voor een gasboiler en € 0,94 indien u beschikt over een elektrische boiler.

DoucheBad
Gasboiler€ 0,31€ 0,62
Elektrische boiler€ 0,41€ 0,94

Deze kosten kunnen verschillen per energieleverancier. Bron: RVO (2017) en Vewin (2015), berekeningen Nibud 2019. De minimale prijs van een douchebeurt is € 0,31.

Besparen op de douchekosten

Veel mensen zijn iedere dag bezig met besparen. Dat is ook erg belangrijk, want energie is nou eenmaal niet goedkoop. Gelukkig kunt u ook flink besparen op uw douchekosten. Daarvoor kunt u de volgende tips lezen:

  • Probeer slechts vijf minuten te douchen in plaats van negen minuten. Als u dagelijks doucht, en daarmee dagelijks vier minuten warm water bespaart, kunt u flink besparen op uw energiekosten. Eventueel kunt u een timer zetten op uw smartphone zodat u niet langer doucht dan vijf minuten. U kunt ook uw favoriete nummer opzetten die vijf minuutjes duurt;
  • Heeft u een partner? Douche samen! Het is ontzettend gezellig om samen met uw partner te douchen en u kunt daar ook nog eens flink mee besparen. Ruim 40 procent van de Nederlanders doucht weleens samen met zijn of haar partner;
  • Schaf een waterbesparende douchekop aan. Daarmee kunt u gemiddeld 8.500 liter op jaarbasis besparen. Die investering heeft u er dus weer snel uit;
  • Kies bij voorkeur voor een douchebeurt en niet voor het bad. Een bad is immers veel duurder omdat er meer water in gaat. Vijf minuten douchen is de voordeligste optie.

De beste bespaartip

De beste bespaartip bewaren we graag voor het laatst: u kunt ook simpelweg besparen door te kiezen voor de goedkoopste energieleverancier. Beschikt u momenteel over een contract met onbepaalde looptijd? Dan kunt u gemakkelijk online overstappen van energieleverancier. Op basis van uw postcode + huisnummer en energieverbruik berekent u eenvoudig en snel welke deal het beste bij u past. Daarmee kunt u tot wel 500 euro op jaarbasis besparen.