Duurzaam reizen: hoe werkt het?

De zomervakantie staat weer voor de deur. Veel Nederlanders kiezen er daarom ook weer voor om op reis te gaan. Echter stoot een vliegtuig ook de nodige CO2 uit. Gelukkig kunt u die uitstoot op een bepaalde manier compenseren. Ook kunt uw schade aan het milieu beperken door te kiezen voor duurzaam reizen. Hoe werkt dat?

Duurzaam reizen

Duurzaam reizen wordt steeds populairder. Het is natuurlijk dé oplossing voor iedereen die nog wel wil reizen, maar zijn of haar schade aan het milieu wil beperken. Gelukkig kunt u met behulp van de onderstaande tips ontzettend gemakkelijk duurzaam reizen.

Plastic

Plastic is zonder twijfel een van de grootste vervuilers. Vooral plastic flesjes zorgen voor veel vervuiling. In Nederland is het relatief duur om een flesje water te kopen, maar in veel delen in Azië is het erg goedkoop. Het is natuurlijk belangrijk dat u voldoende drinkt, maar kies bij voorkeur voor een hervulbaar flesje. Daarnaast is het ook verstandig om zelf een plastic tasje mee te nemen naar de supermarkt. In Thailand krijgt u bijvoorbeeld bij ieder product, zelfs een klein flesje Yakult, een tasje mee. Dat is natuurlijk onzinnig en het kost ontzettend veel onnodig plastic.

Laat water niet onnodig stromen

We gaan ervan uit dat u thuis ook zuinig met het water omgaat. Doe dat ook als u op vakantie bent! Laat de kraan niet onnodig stromen en gebruik de handdoeken vaker dan een keer. Schoon water is immers schaars en daarom is het belangrijk om hier verstandig mee om te gaan.

Overnachting

Als u op reis bent, kunt u ook kiezen voor een duurzaam hotel. Er bestaan tegenwoordig meer eco-accommodaties. Deze hotels, appartementen of bungalows gebruiken nauwelijks energie. De gebruikte energie is bovendien vaak duurzaam opgewekt. Tot slot worden er vaak duurzame materialen gebruikt bij eco-hotels.

Enkele duurzame tips voor duurzaam

Er zijn natuurlijk talloze dingen die je kunt doen tijdens een duurzame reis. Hieronder volgen de belangrijkste aandachtspunten:

  • Zorg voor minder plastic en reis bij voorkeur met een eigen waterfles;
  • Ga zuinig om met drinkwater;
  • Gebruik handdoeken meerdere keren;
  • Maak gebruik van duurzame accommodaties;
  • Lopen, fietsen of kanoën zijn natuurlijk manieren van duurzaam reizen. Kies bij voorkeur niet voor de taxi.

Tips voor thuis

Als u op reis gaat, is het ook raadzaam om uw koelkast uit te zetten. Maak uw koelkast helemaal leeg en maak deze grondig schoon. Haal de stekker vervolgens uit de koelkast en laat de deur op een kiertje staan. Als u weer thuis bent, kunt u de koelkast weer aanzetten. Deze is dan mooi schoon en uw koelkast heeft tijdens uw reis geen stroom verbruikt.

Daarnaast is het ook raadzaam om de andere stekkers uit de stopcontacten te halen. Daarmee vermijdt u sluipverbruik en daarmee bespaart u weer op de energierekening.

Overstappen van energieleverancier?

Wilt u graag besparen op uw energierekening? Dan kunt u ook overstappen van energieleverancier. Via ons handige vergelijkingssysteem kunt u ontzettend gemakkelijk en snel energieleveranciers vergelijken. Daarmee kunt u tot wel 400 euro op jaarbasis besparen. Stap ook over van energieleverancier én bespaar!

Plaats een reactie