Duurzaam wassen: het kan met behulp van deze tips

De was doen: het is zeker geen leuk klusje. Wassen kost vaak ook nog eens veel energie én dat zorgt natuurlijk voor een hogere energierekening. Gelukkig kunt u ook duurzaam wassen. Met behulp van de onderstaande tips kunt u namelijk gemakkelijk besparen op de energiekosten van de wasmachine.

Was op een lage temperatuur

Is de was niet al te vies geworden? Was dan op een lage temperatuur. U hoeft uw kleding niet altijd te wassen op 40 graden Celsius. 30 graden Celsius is ook prima. Ook hoeft u de handdoeken niet iedere keer op 60 graden Celsius te wassen. Wel is het raadzaam om dat zo nu en dan te doen: het doodt namelijk de bacteriën. Uw beddengoed iedere keer wassen op 60 graden Celsius is dan ook wel erg verstandig.

Duurzaam wassen: kies het juiste wasprogramma

Veel wasmachines hebben verscheidene wasprogramma’s. De optie ‘katoenwas’ is over het algemeen het meest zuinige programma. Er wordt namelijk minder water en minder elektriciteit gebruikt dan wanneer u kiest voor het fijnwas-programma. Ook kunt u bij voorkeur kiezen voor een lang wasprogramma. Deze programma’s gebruiken namelijk minder energie en stroom, omdat er op een lagere temperatuur wordt gewassen. Is er een eco-stand aanwezig? Gebruik dan dit programma.

Gebruik de eco-stand

De nieuwste wasmachines hebben vrijwel allemaal een eco-stand. Deze optie is er natuurlijk niet voor niets: daarmee kunt u namelijk duurzaam wassen. Dat wil zeggen dat u kiest voor een langer programma, maar die wél zuiniger wast. Het eco-programma wast namelijk op lagere temperaturen, maar zodra het programma is afgelopen is het resultaat hetzelfde.

Was alleen met een volle wastrommel

Wilt u graag een wasje draaien? Zorg er dan voor dat de wastrommel vol is. Het is natuurlijk ontzettend zonde als de wastrommel niet helemaal vol is. Immers verbruikt u wel de nodige energie voor de wasbeurt. Afhankelijk van de grootte van de wastrommel past er doorgaans veel was in. Was daarom pas als de trommel vol zit.

Centrifugeren

Als u nadien een wasdroger gebruikt, is het raadzaam om de natte was te laten centrifugeren in de wasmachine. Alhoewel centrifugeren wel degelijk meer energie kost, bespaart het nadien wel weer energie. De droger hoeft namelijk minder hard te werken. Bij voorkeur hangt u de was natuurlijk gewoon op. Dat is helemaal duurzaam wassen: immers verbruikt uw droger dan geen energie.

Nieuwe wasmachine kopen?

Oudere wasmachines verbruiken veel energie. De nieuwste wasmachines zijn echter veel zuiniger. Als u kiest voor een A+++ wasmachine, kunt u ontzettend veel besparen op de energiekosten. Het is belangrijk dat u kijkt naar het energieverbruik per prijs kWh stroom. Dit is altijd gebaseerd op het eco-programma. Ook is het belangrijk om te letten op het formaat van de wastrommel. Heeft u een klein gezin of woont u alleen? Dan is een klein model al voldoende. Heeft u daarentegen een groot gezin? Dan kunt u ook kiezen voor een grotere wastrommel. Twijfelt u? Kies voor een middenformaat.

Nóg meer besparen op uw energierekening?

Bent u blij met onze tips voor duurzaam wassen, maar wilt u graag nóg meer besparen? Begrijpelijk! Gelukkig is het ontzettend gemakkelijk om nóg meer te besparen. U kunt namelijk jaarlijks overstappen van energieleverancier. Indien u jaarlijks overstapt, kunt u ook jaarlijks weer genieten van hoge welkomstkortingen. Ook betaalt u een vast scherp tarief per kWh stroom. Beschikt u momenteel over een contract met onbepaalde looptijd? Start dan direct met energie vergelijken en bespaar ook op uw energielasten! Overstappen kost slechts twee minuten van uw tijd én u kunt daarmee tot wel 450 euro op jaarbasis besparen.

Plaats een reactie