Echt duurzame energie van Nederlandse bodem of met groencertificaat?

Waar word uw energie opgewekt? Is dit in Nederland of in het buitenland? De meeste consumenten kiezen gewoon voor duurzame energie en de herkomst ervan is niet altijd duidelijk. Er zijn twee vormen van duurzame energie en dat kan afkomstig zijn van bijvoorbeeld een windpark in Nederland of een waterkrachtcentrale uit Frankrijk. In onze energievergelijker kunt dan ook kiezen voor groene energie uit Nederland of uit het buitenland.

Nederlands groen of buitenlands groen?

In dat geval hoeft u er niet meer over na te denken of uw energie Nederlands of buitenlands is. Er zijn namelijk ook nog eens verschillen in de soort groene energie. Wilt u echt overduidelijk groene energie opgewekt in Nederland? Bekijk dan waar de energieleverancier zijn energie vandaan haalt. Het kan ook goed zijn dat u een mix van duurzame energie geleverd krijgt. Er zijn een aantal bronnen in Nederland die duurzame energie leveren. Een zonnepark die zonne-energie levert, en een windmolenpark die windenergie levert. Maar is bijvoorbeeld ook energie verkrijgbaar uit biomassa.

Nederland wekt nog steeds niet voldoende duurzame energie op

Het probleem in Nederland is dat we meer duurzame energie vragen dan dat we kunnen leveren. We kunnen nog niet geheel voorzien in 100% duurzame energie. Dus kopen energieleveranciers het overige percentage dat nodig is in vanuit het buitenland. Hierbij moet wel een Garantie Van Oorsprong worden geleverd om de energie als groen te kunnen betitelen. Pakweg 90% van de GVO’s is gekocht uit het buitenland. De meeste GVO’s zijn gekocht van waterkrachtcentrales uit het Scandinavisch gebied.

Een duurzaam milieu begint bij u zelf en wel vandaag

Het beste is dan ook om te kiezen voor duurzame energie dat word opgewekt met een degelijke Hollandse windmolen of zonne-energie dat komt van een zonnepark ergens in Nederland. In het energielabel van de te kiezen energieleverancier kunt u de herkomst controleren. Op die manier weet u waar uw duurzame energie vandaan komt en of het echt Nederlands is. Door op deze wijze te kiezen voor een groene energieleverancier weet u dat op die manier uw steentje bijdraagt aan een duurzamer milieu.

Energie besparen is CO2 besparen

Zelf energie besparen helpt het milieu ook een flink handje, want des te minder energie u verbruikt hoe minder CO2 er vrijkomt. Energie en gas besparen thuis begint dus bij u zelf, in ons artikel over de 10 grootste energieverbruikers leert u al heel veel. Met verschillende besparingstips kunt u de energierekening dus flink verlagen. Maar het overstappen naar de goedkoopste energieleverancier doet daar nog eens een schepje bovenop. Dus pak ook die energievergelijking mee en bekijk wie u de goedkoopste energie aanbieding doet.

Plaats een reactie