Eco programma vaak niet gekozen bij zuinige wasmachine

zuinig-wassenMilieu Centraal heeft een onderzoek gedaan naar zuinige wasmachines en het bleek dat de consument de eco stand vaak niet gebruikt. De reden daarvoor is omdat men denkt dat het meer stroom verbruikt door de lengte van het wasprogramma. Ga maar eens na bij uw eigen wasmachine wanneer u kiest voor eco dan duurt het wasprogramma veel langer en is de temperatuur lager. 

Eco programma is juist om energie te besparen

Dat is jammer want het eco programma is zo ingesteld dat u energie bespaart en uw was word echt schoon. Vaak word er dus gekozen voor het snelle programma van een half uur tot 45 minuten op 30 graden. En onbewust wordt dit programma daardoor vaker gebruikt waardoor u juist meer energie verbruikt. De belangrijkste reden voor huishoudens om voor een zuinige wasmachine te kiezen is juist om energie te besparen. En 50% die een A+ wasmachine aanschaft doet dit om het milieu te ontzien.

Kies die warmtepompdroger en bespaar energie

Dus spaar uw was op en wanneer de wasmand helemaal vol is was dan vaker op eco stand en u zult echt meer energie gaan besparen. Een andere veel gemaakte fout is de aanschaf van een nieuwe wasdroger. Consumenten gaan er vanuit dat de wasdrogers van nu allemaal zuiniger zijn. Dus kopen ze vaak het goedkoopste model. Het goedkoopste model zorgt echter voor hogere energiekosten. Veel consumenten durven niet die grote aankoop te doen zoals het kopen van een warmtepompdroger. Want die zijn immers duur. Natuurlijk is het aanschaffen van een wasdroger van €400 beter dan een dure warmtepompdroger die gauw €750 kost. Maar in de praktijk verbruikt de wasdroger met energielabel B veel meer energie waardoor uw energiekosten ook hoger uitvallen.

Centrifugeren en was ophangen kost u niets

Met een warmtepompdroger bespaart u al 200 kilowattuur aan stroom per jaar. En wat te denken van het ophangen van uw was? Is misschien even een karweitje maar hier verbruikt u helemaal niets mee de zon en wind zorgen ervoor dat uw was droog en fris is na een tijdje. Ook het kiezen van een automatisch programma is veel beter de droger is dan klaar wanneer het wasgoed echt droog is. En kies voor een hoog centrifugeer programma want daarmee is uw was ook sneller droog.

Energieverbruik per energielabel

Onderstaand ziet u de het verbruik van een warmtepomp droger per energielabel. Energielabel B en C betreft de oudere wasdrogers zoals een condensdroger met energielabel B of een luchtafvoerdroger met energielabel C. De berekening is gebaseerd op 2,5 keer drogen per week.

  • Energielabel A+++ neemt 85 kilowattuur per jaar en kost jaarlijks €17
  • Energielabel A++ neemt 100 kilowattuur per jaar en kost jaarlijks €20
  • Energielabel A+ neemt 130 kilowattuur per jaar en kost jaarlijks €25
  • Energielabel A neemt 200 kilowattuur per jaar en kost jaarlijks €40
  • Energielabel B neemt 290 kilowattuur per jaar en kost jaarlijks €60
  • Energielabel C neemt 320 kilowattuur per jaar en kost jaarlijks €65

Check het energielabel goed

Dit is een algemene berekening het kan natuurlijk zo zijn dat u de wasdroger vaker gebruikt of juist maar 1x per week. Maar het overzicht laat in ieder geval zien wat de kosten zijn van een energiezuinige wasdroger en een wasdroger die minder zuinig is. Daarom is het altijd van belang dat u het energielabel checkt voordat u een wasdroger aanschaft. Uiteraard is een luxe warmtepompdroger duurder in aanschaf maar dit vertaalt zich weer in een lagere energierekening.

Besparen op alle vaste lasten

Wanneer u besluit over te stappen naar een nieuwe energieleverancier dan zult u zo’n €450 per jaar kunnen besparen. U kunt veel meer geld besparen op uw vaste lasten zoals uw tv abonnement en uw mobiele abonnement. Sluit uw hypotheek over met de huidige lage rentes bijvoorbeeld of leg uw autoverzekering eens onder de loep. De ACM concludeerde vorig jaar al dat consumenten €2400 per jaar besparen met online shoppen. Dan is de aanschaf van zo’n dure warmtepompdroger dichterbij dan u denkt. Energie vergelijken en uw energiekosten 2017 verlagen doet u op EnergieVergelijking.nl.

Plaats een reactie