Einde aan onduidelijke en vage energierekeningen

60 procent van de consumenten geeft aan dat de energierekening niet duidelijk genoeg is. De energierekening is bijna te vergelijken met de informatie die in de energiecontracten worden weergegeven. Ook is het aanbod dat een energieleverancier aan een consument heeft gedaan niet te vergeleken met de daadwerkelijke energiekosten.

Afgesproken tarieven niet nagekomen

Zo nu en dan worden er op de energierekening bedragen exclusief btw vermeld, terwijl dat inclusief moet zijn. Ook zijn er geen administratiekosten vermeld terwijl dat wel moet. Het komt ook voor dat op de energierekening niet duidelijk is aangegeven of dat de tarieven tussentijds zijn gewijzigd.

Al met al kunnen consumenten niet goed zien of ze ook echt het tarief krijgen dat met de energieleverancier is afgesproken. Eerder kwam ook Vereniging Eigen Huis tot de conclusie dat energierekeningen vaak fouten bevatten. In een onderzoek van tweehonderd rekeningen vond VEH er vijftien waarmee iets mis was. Deze fouten waren dan ook nog altijd in het nadeel van de consument.

Energieleveranciers krijgen tot 1 juli de tijd

Er moet een einde komen aan onduidelijke en vage energierekeningen van energieleveranciers. Energieleveranciers krijgen tot 1 juli de tijd om hun energierekeningen aan te passen zodat deze voor consumenten beter te begrijpen zijn. Gebeurd dat niet, dan volgt een boete. Aldus de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De ACM heeft de problemen bij de energieleveranciers aangekaart. De energieleveranciers hebben toegezegd dat ze op 1 juli met aanpassingen komen.

De Autoriteit Consument en Markt houdt streng toezicht op de naleving van de regels. Hierdoor moet het voor consumenten en bedrijven gemakkelijker worden gemaakt om een andere energieleverancier te kiezen. Met een duidelijkere energierekening moet het tevens gemakkelijker worden om de prijzen van energie te vergelijken en te zien welke aanbieder de voordeligste is.