Electrabel wil Doel 1&2 langer operatief houden

De Belgische energieleverancier Electrabel heeft een dossier ingediend bij de FANC de Nucleaire waakhond. Het bedrijf wil de kernreactoren langer laten draaien om de energiezekerheid te kunnen garanderen. Doel 1&2 hebben de houdbaarheid van 40 jaar bereikt en volgens de wet moeten de kernreactoren worden ontkoppeld van het elektriciteitsnet.

Electrabel is al in gesprek met het kabinet over voortzetting van de kernreactoren en hopen op goedkeuring van de FANC. Vooruitziend op de situatie heeft Electrabel haar nucleaire brandstoffen gereserveerd om in geval van doorzetting dit te kunnen gebruiken. Het voorstel zal over een aantal weken worden ingediend zodat de goedkeuring deze zomer nog kan plaatsvinden.

De onderhandelingen betreffen ook een goed en stabiel juridisch onderbouwd plan voordat de energieleverancier een financiële injectie zal doen van ruim 600 miljoen euro. Dit bedrag is nodig om de kernreactoren nog eens een extra 10 jaar te laten draaien. Ook onderhandeld Electrabel over de fiscale taks die zij moeten betalen over de nucleaire energie. In verleden werd de energieleverancier benadeeld hierin vonden zij.

Daarom willen zij dat de regering mee denken over een oplossing hierin, omdat het voor Electrabel ander niet rendabel genoeg is om een doorstart te maken. Wanneer Electrabel goedkeuring krijgt kunnen zij verder met het voorbereiden van de verlenging.

Plaats een reactie