Elektrisch koken: bent u al overgestapt?

Nederland wil steeds meer afstappen van het aardgas. In 2050 dient Nederland helemaal aardgasvrij te zijn. Dat betekent dus ook dat u niet meer kunt koken op een gastoestel. Afscheid nemen van het gasfornuis kent echter ook de nodige voordelen. Bent u al overgestapt naar elektrisch koken?

Aardgas is populair in Nederland

In Nederland is aardgas ontzettend populair. Sterker nog: Nederland is een van de grootste aardgasproducten ter wereld. In de jaren zestig werden alle huishoudens in Nederland aangesloten op gas. Er werd namelijk een enorme gasbel ontdekt in de buurt van Slochteren (Groningen). De Nederlandse overheid rook geld en zag dit dus ook direct als een bron van inkomsten.

Net als aardolie en steenkool is ook aardgas een fossiele brandstof. Nog steeds worden ontzettend veel woningen in Nederland verwarmd door middels van aardgas. Ook koken op een gasfornuis gebeurt middels gas. Elektrisch koken is daarvoor het alternatief. Naar schatting zullen de bronnen voor aardgas over circa 60 jaar zijn uitgeput. Daarom is het belangrijk dat we overstappen naar een duurzaam alternatief.

Gasloos wonen

Gelukkig zijn we inmiddels al aardig op weg. De meeste gemeentes hebben al plannen klaarliggen: huizen moeten zonder aardgas worden opgewarmd. Echter hoeft u niet op uw gemeente te wachten voordat de veranderingen worden doorgevoerd. U kunt immers ook alvast zelf een steentje bijdragen. Zo kunt u overstappen naar elektrisch koken. Op die manier hoeft u tijdens het koken in ieder geval geen gas te gebruiken.

Elektrisch koken is de duurzame optie

Elektrisch koken is op de langere termijn een duurzamere optie. Zo kunt u uw woning laten verwarmen met behulp van een elektrische warmtepomp, maar ook kunt u overstappen naar elektrisch koken. Zo kunt u onder andere kiezen voor een inductiekookplaat of keramische kookplaten.

De inductiekookplaat is sneller warm, waardoor u ook sneller kunt beginnen met koken. Na 20 seconden is de pan warm. Bij een keramische kookplaat is dat niet het geval: vaak duurt het zo’n 1 tot 2 minuten voordat de pan warm is.

De voordelen van elektrisch koken

Elektrisch koken brengt meerdere voordelen met zich mee. Het grootste voordeel van elektrisch koken is het onderhoud daarvan. U kunt de plaat ontzettend gemakkelijk schoonmaken omdat het oppervlak glad is. Bovendien is de pan veel sneller op temperatuur en wordt koken daardoor ook veel eenvoudiger.

Aangezien u geen open vuur meer nodig heeft wordt koken ook direct een stuk veiliger. Elektrisch koken is voorzien van verschillende technische snufjes. Een kinderslot instellen is bijvoorbeeld mogelijk. Tijdens het koken komen er geen verbrandingsgassen vrij.

Op termijn zal gas ook duurder gaan worden. Daarom kan het lonen om de overstap te maken naar de elektrische koken. De stroomprijs zal altijd lager blijven dan de gasprijs.

De nadelen van elektrisch koken

De elektriciteitsrekening zal stijgen als u kiest voor elektrisch koken. Er zijn verschillende kookplaten waar u uit kunt kiezen, dus let ook vooral op het energielabel. Ook uw meterkast moet dit aankunnen. Mogelijk zult u uw meterkast daarom moeten veranderen. Niet alle gaspannen zijn bovendien geschikt voor inductieplaten. Mogelijk zult u dus ook nieuwe pannen moeten aanschaffen.

Kies voor een voordelige energieleverancier

2050 is nog ver weg, maar u kunt natuurlijk al iets doen om ons land te verduurzamen. Wilt u liever niet investeren, maar wel besparen en kiezen voor groene energie? Dan kunt u kiezen voor een nieuwe energieleverancier. Daarvoor kunt u simpelweg energie vergelijken. Op basis van uw postcode + huisnummer en energieverbruik staat de goedkoopste energieleverancier altijd bovenaan.