Gaat u elektrisch rijden? Kies voor een eigen laadpaal!

Elektrisch rijden wordt steeds populairder in Nederland. Het is dan natuurlijk wel zo fijn als u u uw auto aan huis kunt opladen. Uiteraard kunt u ook een openbare laadpaal gebruiken, maar thuis opladen is natuurlijk wel een enorm fijne luxe.

Verschillende mogelijkheden

In Nederland heeft u verschillende mogelijkheden om uw elektrische auto op te laden. U kunt kiezen voor een openbare laadpaal, wellicht eentje op het werk of zelfs een eigen laadpaal bij u aan huis. In Nederland zijn er gelukkig al ontzettend veel openbare laadpalen. Via een handige app kunt u zelfs op ieder moment controleren waar de dichtstbijzijnde openbare laadpaal is. Er zijn zowel normale varianten als snellaadpalen.

Per auto kan de oplaadtijd verschillen. De normale variant laadt 15 kilometer per uur en heeft een vermogen van 3,7 kW. De snellaadpaal heeft echter een veel hoger vermogen: 50 kW. Deze staan ook wel bekend als de ‘superchargers’ en die zijn onder andere geschikt voor de auto’s van Tesla met meer dan 60 kW vermogen.

Het zou natuurlijk ontzettend fijn zijn als er al een dergelijke paal aanwezig is op uw werk. Het is praktisch om uw auto daar op te laden. Echter is thuis opladen natuurlijk ook wel zo fijn. Immers bent u ook weleens vrij van uw werk.

Wat voor laadpaal heb ik voor thuis nodig?

In principe heeft u keuze uit twee varianten: een wandmodel of laadpaal. Beide modellen worden aangesloten op een aparte meterkast. Indien het nodig is, zal een monteur een extra groep voor u aanleggen. Dan weet u zeker dat uw meterkast het vermogen aankan. Een wandmodel is vooral handig als u een eigen oprit heeft. U kunt deze dan gemakkelijk aan de wand (laten) plaatsen. Staat uw auto verder van de deur af? Dan is een laadpaal aangeraden.

Houd de stroomafname bij voorkeur apart bij. U kunt dit namelijk gebruiken als extra aftrekpost bij de Belastingdienst. Dat overzicht kunt u gemakkelijk online downloaden via uw energieleverancier.

Vraag in de offerte bij monteurs altijd naar de prijzen voor aanschaf én installatie. Dan komt u niet voor verrassingen te staan.

Wat kost het opladen van mijn auto?

In vergelijking tot de reguliere brandstof (benzine of diesel) bent u zo’n 50 tot 70 procent voordeliger uit. Uw gemiddelde energiekosten zullen natuurlijk wel iets omhooggaan. Immers verbruikt u meer energie dan normaal. Betaalde u normaal 200 euro per maand aan brandstof? Dan kunt u er nu van uitgaan dat u nog slechts 100 euro per maand (of minder) betaalt.

Vergelijk energieleveranciers voor een scherpe actieprijs

Als u ieder jaar overstapt van energieleverancier, kunt u ontzettend veel geld besparen. Gezien u nog ook meer stroom verbruikt met een elektrische auto, is het natuurlijk raadzaam om te kijken waar u het voordeligste stroom kunt afnemen. Gelukkig kunt u daarvoor energie vergelijken met behulp van onze handige energievergelijker. Voer hier uw postcode + huisnummer en verbruik in en bereken direct welke aanbieder in uw geval het voordeligste is.

Plaats een reactie