Elektrische auto thuis opladen? Ja dat kan

elektrische auto

Bent u de trotse eigenaar van een elektrische auto? Dan is het wel zo fijn dat u uw auto thuis kunt opladen. Ondanks het feit dat er steeds meer laadpalen bij komen in Nederland is thuis de auto opladen het meest comfortabel. U kunt op een aantal manieren uw auto opladen wat hieronder beschreven zal worden.

Sluit een aparte groep aan voor het opladen van de elektrische auto

Het beste is om uw oplaadpunt op een aparte groep te zetten, op die manier kunt u zonder enig risico uw auto tot 3.6 kilowatt laden. Een thuislaadpunt kan aangevraagd worden bij verschillende bedrijven. Ook kunt u een speciale stekker aanschaffen waarmee u uw auto via uw eigen stopcontact kunt opladen, in de meeste gevallen krijgt u deze erbij wanneer u de auto aanschaft. Let bij deze vorm van opladen er dan ook goed op dat u de juiste kabels gebruikt die een geschikte dikte hebben. Dit voorkomt oververhitting.

Gebruik zonnestroom om auto op te laden

Een ander handig middel is het gebruik van zonnepanelen thuis waarbij u een deel van de zonnestroom gebruikt voor het opladen van uw elektrische auto, zo rijd u op zonnestroom en bespaart u op uw elektriciteitskosten. Ter vergelijking: een elektrische auto die op zonnestroom rijd zal ongeveer €300 per jaar kwijt zijn aan stroom, betreft het grijze stroom? Dan bent u al gauw een €600 per jaar kwijt. Maar ten opzichte van een benzine auto scheelt het u toch zo’n €2000 per jaar. Gratis oplaadpunten zijn er ook en daarmee kunt u ook al een aardige duit besparen we schreven eerder al over Lidl die dit jaar nog een aantal snellaadpalen zal plaatsen waarbij de consument gratis zijn auto kan opladen.

Zakelijke rijders kunnen profiteren van slimme oplossingen

Nuon biedt speciale laadboxen waarbij deze word geïnstalleerd door een erkende installateur. De laadbox registreert uw verbruik en oplaad geschiedenis waardoor u uw stroomkosten kunt verrekenen met uw werkgever of leasemaatschappij. Voor zakelijke rijders zijn er dan ook mogelijkheden waarbij het zakelijke verbruik van de auto direct verrekend kan worden zonder tussenkomst van een declaratie. Informeer hierover bij uw leasemaatschappij of werkgever.

Kosten voor opladen elektrische auto thuis

Door de auto thuis op te laden zult u dus ook kosten krijgen voor het opladen ervan. Afhankelijk van de grootte van de auto en de kilometrage per jaar liggen de kosten tussen de €180 en €700 per jaar. Dit hangt uiteraard af van de prijs die u voor uw stroom betaalt. De meest recente modellen van een elektrische auto zorgen ervoor dat u de helft minder kwijt bent dan wanneer u diesel of benzine moet tanken. De eerste modellen elektrische auto’s zijn duurder in aanschaf maar ook de kosten ervan liggen hoger wat dus eigenlijk betekent dat een elektrische rijder van het eerste uur duurder uit is. De ANWB heeft een pagina geschreven over elektrisch rijden waarbij zij een vergelijking hebben gemaakt.

Elektrische auto nog steeds duurder dan gewone auto

Of het aanschaffen van een elektrische auto nu zo verstandig is laten we in het midden, het voordeel is wel dat er geen wegenbelasting hoeft te worden afgedragen en het is veel milieuvriendelijker. Toch is de aanschaf van een elektrische auto veel hoger in kosten dan de aanschaf van een reguliere auto die op benzine of diesel rijd.

Vindt u als elektrisch rijder uw stroomprijzen te duur en bent u niet in het bezit van zonnepanelen? Vergelijk dan eens opnieuw uw prijzen voor stroom, u kunt dan flink veel geld besparen op de stroomkosten voor uw elektrische auto.

 

Plaats een reactie