Eneco betaalt geld terug aan warmteklanten. Energiebedrijf Eneco gaat klanten die jarenlang teveel moesten betalen voor hun warmte compenseren hiervoor. De klanten betaalden tussen 2014 en 2018 teveel voor hun aansluiting op het warmtenet. Het gaat om circa 115 aansluitingen. Het kwam voor bij gebruikers die aangesloten zijn bij warmtenetten in Amstelveen, Den Haag en Utrecht. Zij krijgen van Eneco bericht dat zij in aanmerking komen voor de compensatie.
Eneco betaalt geld terug aan warmteklanten
Het energiebedrijf heeft de Autoriteit Consument en Markt benaderd nadat zij hun toezegging aan een gedupeerde klant hebben gedaan. Het zal gaan om een bedrag van €3500 dat betrokkenen ontvangen. In de periode dat de gebruikers teveel betaalden ging het om een nieuwe aansluiting op het bestaande warmtenet. De kosten kwamen niet overeen met het wettelijke maximumtarief dat de ACM vaststelt. Vanaf 2020 wordt er geen verschil meer gemaakt tussen vergoedingen voor nieuwe aansluitingen op een bestaand of nieuw aangelegd warmtenet.
Ook klachten over haperende stadsverwarming
Gebruikers van warmtenetten hebben al jaren kritiek op de kosten die zij moeten betalen. Daar ook omdat zij niet profiteren van de gasprijzen. Zij kunnen namelijk niet overstappen met gas. Er kan enkel bespaart worden door over te stappen met stroom. Ook zijn er regelmatig klachten van gebruikers die ondanks stadsverwarming wel in de kou zitten. De verhuurder moet in dit geval de klachten oplossen. Sinds 1 juli 2019 is de Warmtewet dan ook weer herzien. De ACM stelt een plafond in voor meerdere warmtetarieven. Ook vallen de kosten voor verwarming nu onder de servicekosten. En betaalt men nu dus de verhuurder elke maand hiervoor.
Warmteklanten worden nu ook automatisch vergoed bij storingen
Bij eventuele storingen in het warmtenet die langer dan 8 uren duurt worden de gebruikers automatisch vergoed. De regels die gelden voor verbruikers van gas zijn dus ook van toepassing voor verbruikers van stadsverwarming. Klanten van Eneco klagen al jaren dat de rekeningen van Eneco schandalig duur zijn. En ook de jaarnota’s zijn erg vaag waardoor de verbruiker niet precies weet waarvoor hij/zij betaalt.
Klachten over uw jaarrekening?
Als u klachten heeft over uw jaarnota en u maakt gebruik van stadswarmte maak uw klachten dan vooral duidelijk aan uw verhuurder of warmteleverancier. U heeft recht op een duidelijke jaarrekening. Ook als u geen gebruik maakt van stadswarmte en u wordt niet wijzer van uw jaarrekening geef dit dan aan aan uw energiebedrijf. Vind u de energiekosten de spuigaten uitlopen? Maak dan eens een nieuwe berekening en vergelijk meerdere energiebedrijven. U zult altijd een goedkopere energie deal weten te vinden. Want de energieprijzen zijn echt historisch laag.
Bespaar tot €350 per jaar door voor een nieuw energiecontract te kiezen. Het overstappen is geen probleem want uw nieuwe aanbieder neemt dit van u over. Het enige wat u hoeft te doen is de juiste gegevens aanbrengen. Dus het exacte verbruik want als u het doet op basis van een schatting dan is er kans dat uw voorschotbedrag hoger uitvalt dan gedacht.