Eneco gaat biomassacentrale ombouwen voor AkzoNobel

biomassa-centrale

Energieleverancier Eneco heeft besloten haar biomassacentrale in Delfzijl te gaan ombouwen tot een warmtekrachtcentrale. De warmtekrachtcentrale zal daarbij hete stoom gaan leveren aan AkzoNobel.

AkzoNobel wil duurzame energieproductie met 10% verhogen

AkzoNobel vergroot hiermee haar duurzaamheid binnen het bedrijf. De centrale zal gebruik maken van sloophout en afval hout. Hiermee zal AkzoNobel 100.000 ton aan CO2 per jaar gaan besparen. AkzoNobel draait al voor 34% op duurzame energie en willen hiermee hun doelstelling op 45% zetten tegen 2020.

Minder afhankelijk van dure aardgas

Door de koppeling met de biomassacentrale van Eneco zal AkzoNobel haar afhankelijkheid van aardgas hiermee verkleinen. Het bedrijf gebruikt de hete stoom voor de zoutwinning uit pekel. De biomassacentrale Big Golden Raand zal hiermee de grootste bio-warmtekracht centrale van Europa worden.

Stoomwinning efficiënter dan stroomwinning

De winning van stoom is efficiënter dan de winning van elektriciteit en de productie word hiermee verdubbelt tot 750 gigawattuur per jaar. Groningen Seaports zal een twee kilometer lange pijplijn gaan bouwen van de centrale naar het chemiepark van AkzoNobel.

Bron:Telegraaf

Plaats een reactie