Eneco sluit contract met Schiphol voor levering windstroom

Vanaf 1 januari 2018 gaat Eneco luchthaven Schiphol windstroom leveren. Dit schrijft het Parool vandaag op hun website. Schiphol zal hierdoor volledig overstappen op duurzame energie. De overeenkomst tussen Eneco en Schiphol zal een looptijd hebben van 15 jaar. Niet alleen Schiphol zal worden voorzien van windstroom ook de overige luchthavens zoals Eindhoven, Den Haag, Lelystad en Rotterdam.

Hollandse windstroom voor Schiphol en andere luchthavens

De windstroom zal afkomstig zijn vanaf Nederlandse windparken op die manier dragen de luchthavens bij aan het verduurzamen van het milieu. Wanneer er wordt gekeken naar het verbruik van Schiphol alleen, dan spreken we al over 200 GW per jaar. Vergelijkbaar met de energiebehoefte van 100.000 huishoudens. In de komende 15 jaar kan Eneco dan ook blijven investeren in Nederlandse windstroom dankzij het contract met Schiphol.

Luchthavens en treinen op groene stroom

Dit is al het tweede grote project van de energieleverancier want zij leveren ook windstroom aan NS. Alle treinen van NS rijden nu al op groene stroom. Luchthavens verbruiken veel stroom en dat gaat met name naar het verlichten van de landingsbanen, maar ook voor het verwarmen en verkoelen. In de overeenkomst is ook overeengekomen dat er vanaf 2020 alleen nog maar groene stroom zal worden geleverd van nieuwe windparken. Op die manier komt er extra capaciteit bij voor duurzame energie.

Groencertificaten van Eneco voor Schiphol

Het windpark van Eneco in Vianen zal eerst de groene stroom leveren aan Schiphol. Schiphol zal groencertificaten inkopen bij Eneco en daardoor wordt er apart stroom gereserveerd voor de luchthaven. Vanaf 2018 zullen ook alle treinen op groene stroom rijden, in 2015 reed de helft van de treinen van de NS al op groene stroom. De NS verbruikt het meest aan stroom circa 1.4 mrd kWh. De NS wist haar CO2 uitstoot hiermee te verminderen dankzij het gebruik van groene stroom. Per reizigerskilometer werd er daardoor 9.5 gram CO2 verminderd.

Plaats een reactie