Energie besparen in de woonkamer

We hebben ontzettend veel elektronica in de woonkamer. De meeste huishoudens hebben hier zelfs de meeste elektronica staan. Energie besparen in de woonkamer is daardoor natuurlijk ook goed mogelijk. Hoe kunt u dat het beste aanpakken? Lees onze handige tips!

Kies voor een slimme thermostaat

Met behulp van een slimme thermostaat kun u bepaalde energiezaken op afstand regelen. Ook leert een slimme thermostaat uw levenswijze kennen. Dit handige apparaatje is daarom ook erg handig. Gaat u van huis? Dan zal de slimme thermostaat de verwarming in huis automatisch omlaag plaatsen. Zo zorgt het slimme apparaatje altijd voor de juiste temperatuur. Vaak kunt u met behulp van een app uw slimme thermostaat op afstand bedienen. Er zijn talloze slimme thermostaten beschikbaar.

Lees ook: energie besparen met de slimme thermostaat

Goed isoleren

Echt energie besparen in de woonkamer begint natuurlijk met goede isolatie. Als u uw woonkamer goed geïsoleerd heeft, zal dat ervoor zorgen dat er maar weinig warmte verloren gaat. Bovendien helpt dit tegen tocht. De energierekening kan daardoor ook fors lager uitvallen.

Bovendien is het belangrijk dat u uw woning goed ventileert. Daarmee voorkomt u niet alleen schimmels, maar ook is schone lucht beter voor uw gezondheid. Gelukkig kunt u goed ventileren zonder warmteverlies. Schone lucht wordt bovendien ook nog eens sneller warm!

Voorkom sluipverbruik

Ieder jaar betaalt een gemiddeld huishouden 100 euro voor de energierekening aan sluipverbruik. Sluipverbruik houdt in dat u energiekosten maakt, zonder dat u een apparaat daadwerkelijk gebruikt.

Veel apparaten maken gebruik van een stand-by-modus. Echter is deze modus helemaal niet zo energiezuinig als veel mensen denken. Zorg er daarom voor dat u deze apparaten helemaal uitzet. Haal bij voorkeur de stekker uit het stopcontact. Ook opladers, die niets opladen, maken vooralsnog gebruik van stroom. Zorg er daarom ook voor dat u de opladers uit het stopcontact haalt. Er zijn ook stekkerdozen met een aan/uit-knop. Deze zijn ook erg handig. U kunt alle apparaat dan in een keer uitschakelen. Overweeg ook een stand-by killer!

Let op het energielabel

Bent u van plan om nieuwe elektronische apparaten te kopen? Dan is het belangrijk om altijd te controleren wat het energielabel is. Kies bij voorkeur altijd voor een A+++-energielabel. Dit is vaak iets duurder, maar deze apparaten zijn ook vele malen energiezuiniger. Op lange termijn kan dat dus ook zeker uit.

Kies voor led lampen

Heeft u nog gloeilampen in de woonkamer én wilt u graag energie besparen in de woonkamer? Dan is het ontzettend belangrijk dat u deze lampen op zeer korte termijn vervangt. Gloeilampen zijn namelijk flinke energieverbruikers. Led lampen zijn daarentegen erg zuinig. Zorg ervoor dat u deze op korte termijn vervangt én bespaar. Led lampen zijn overigens wel iets duurder in aanschaf, maar ook gaan deze veel langer mee én zijn deze uiteraard energiezuiniger.

Schaf radiatorfolie aan

Met behulp van radiatorfolie achter de verwarming blijft de warmte beter binnen. Deze folie kunt u aanschaffen voor slechts enkele euro’s en daarmee is het een zeer goede investering. Schaf daarom radiatorfolie aan en plaats dit eenvoudigerwijs achter de verwarming!

Kies voor muren met een lichte kleur

Wist u dat muren met een lichte kleur het daglicht reflecteren? Daardoor krijgt u dus ook meer licht in huis én hoeft u overdag dus ook weer minder lichten aan te zetten. Heeft u altijd al eens overwogen om de kleuren van uw muur te veranderen? Kies dan voor een lichte kleur!

Sluit de gordijnen gedurende de avonduren

Het is belangrijk dat u de gordijnen in de avonduren sluit. Echter is het eveneens belangrijk dat deze gordijnen niet voor de verwarming hangen. De gordijnen zullen in dat geval de warmte namelijk tegenhouden. Zorg daarom voor relatief korte gordijnen die de ramen wel bedekken, maar de verwarming niet bedekken.

Stel de thermostaat een graadje lager in

Wist u dat u tot wel zeven procent op uw energieverbruik kan besparen door de verwarming simpelweg een graadje lager te zetten? Vaak merkt u dat verschil niet eens, maar wel kunt u daarmee ontzettend veel energie besparen in de woonkamer.

Nog meer besparen?

Wilt u graag nog meer geld besparen? Dan kunt u ook overwegen om over te stappen van energieleverancier. Door jaarlijks over te stappen, kunt u jaarlijks weer profiteren van een flinke welkomstkorting. Deze welkomstkorting kan oplopen tot enkele honderden euro’s. Bovendien bent u ervan verzekerd dat u profiteert van vaste lage energietarieven. Start daarom direct met energie vergelijken en stap ook over naar de goedkoopste energieleverancier!

Plaats een reactie