Energie besparen op verlichting

Verlichting in huis is natuurlijk ontzettend belangrijk. Gedurende de avonduren wordt het immers donker en dan is het natuurlijk wel zo fijn als u een lampje aan kunt zetten. Vanzelfsprekend kost verlichting ook energie. Hoe kunnen we energie besparen op verlichting?

Energie besparen op verlichting is gemakkelijk

Energie besparen op verlichting is gelukkig erg gemakkelijk. Met een druk op de knop kunt u vaak al energie besparen op verlichting. Verlichting is een grote kostenpost op de energierekening en daarom is besparen natuurlijk wel zo fijn. Dat kan gelukkig erg eenvoudig met behulp van de volgende tips.

1. Lampen uit in ruimtes waar u niet bent

Het is natuurlijk een inkoppertje, maar het is ontzettend belangrijk dat u geen lampen aanzet in de ruimtes waar u zich niet bevindt. Zorg er daarom voor dat u de lampen uitzet. Eventueel kunt u daarvoor werken met een schakelklok.

2. Timer of schakelklok

Een timer of een schakelklok kan erg handig zijn. Met behulp van een timer gaat de klok automatisch gedurende bepaalde momenten uit. U kunt deze simpelweg tussen de stekker en uw lamp plaatsen en u hoeft er vervolgens nooit meer aan te denken!

3. Bewegingssensor

U kunt echter ook kiezen voor een bewegingssensor. De lichten zullen in dat geval alleen aan gaan zodra er een beweging is. Zo weet u zeker dat u uw lichten nooit vergeet.

Heeft u echter huisdieren, zoals een kat? Dan wordt de bewegingssensor niet aangeraden. Ook uw katten kunnen de lamp namelijk activeren. Deze viervoeters zijn ook vaak actief gedurende de late uurtjes.

4. Vervang gloeilampen

Heeft u nog gloeilampen in uw woning? Dan is het raadzaam om deze op zeer korte termijn te vervangen voor ledlampen. Deze zijn namelijk niet alleen veel energiezuiniger, maar ook gaan deze modellen nog eens veel langer mee. Zorg er daarom voor dat u deze vervangt. Ook als uw gloeilampen nog niet defect zijn, is het raadzaam dat u deze vervangt.

5. Tuinverlichting

Wilt u graag nieuwe tuinverlichting aanschaffen? Zorg er dan voor dat u kiest voor modellen die worden opgeladen door zonne-energie. U heeft dan helemaal geen stroom nodig. De zon hoeft overigens ook niet per se te schijnen. Licht is namelijk al voldoende voor het opladen van uw verlichting.

6. Dimmers

Met behulp van dimmers kunt u ontzettend gemakkelijk energie besparen op verlichting. U kunt uw lamp namelijk op half vermogen zetten. Bovendien zorgt het ook nog eens voor een sfeervolle verlichting.

7. Energielabel

Kies bij voorkeur voor energieklasse A (het groene label). Net als op elektronische apparaten, is verlichting vaak ook voorzien van een energielabel. Hoe hoger het energielabel, hoe zuiniger het is.

8. Lichte muren

Zorg voor zoveel mogelijk daglicht in huis. Als u het mooi vindt, kunt u kiezen voor wanden met lichte kleuren. Bovendien zien de kamers er dan ook nog eens optisch groter uit. Dat zijn dus meerdere voordelen om te kiezen voor een lichte kleur.

Nog meer besparen op uw energierekening?

Met behulp van de bovenstaande tips kunt u energie besparen op verlichting. Wist u echter dat u nog meer kunt besparen op energierekening? U kunt namelijk ook simpelweg overstappen naar de beste energieleverancier. Start daarom direct met energie vergelijken en bekijk wat u kunt besparen. Voer hierbij uw postcode + huisnummer en verbruik in. Op basis daarvan kan de rekentool precies berekenen welke aanbieder in uw geval het voordeligste is.

Plaats een reactie