Energie besparen op zolder

De zolder wordt vaak gebruikt als plek waar u uw was kunt laten drogen. Ook staat de wasmachine vaak in deze ruimte en hangt de cv-ketel op deze plek. Wilt u graag energie besparen op zolder? Lees dan onze handige tips.

1. Uw was laten drogen

Veel huishoudens hebben een droger. Deze staat vaak op zolder. Echter kunt u ook een wasrekje neerzetten of een waslijn plaatsen op zolder. U kunt de was zodoende laten drogen. Dat kost geen energie en bovendien komt het de kwaliteit van uw kleding ten goede. Door een waslijn te gebruiken kunt u tot wel 100 euro op jaarbasis besparen.

2. Wassen op een lage temperatuur

Wast u uw handdoeken altijd op 60 graden Celsius? En wast u uw donkere kleding altijd op 40 graden Celsius? Dan kunt u ook eens voor een lagere temperatuur kiezen. Dat scheelt zo’n 15 eurocent per wasbeurt en dat kan al snel oplopen tot een aanzienlijk bedrag op jaarbasis.

Beschikt uw wasmachine over een eco-stand? Maak hier dan altijd gebruik van. Het wassen duurt iets langer, maar er kan wel gewassen worden op een lagere temperatuur. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee.

3. Het dak isoleren

Wilt u graag energie besparen op zolder? Zorg er dan voor dat u een goed geïsoleerd dak heeft. Goede dakisolatie zal ervoor zorgen dat u minder hoeft te stoken gedurende de winter. Ook hoeft u minder te verkoelen tijdens de zomermaanden. Dat heeft dus dubbelop voordelen. Dakisolatie is natuurlijk wel een investering, maar op termijn haalt u deze investering er ook weer uit.

4. Onderhoud uw cv-ketel

Het is erg belangrijk dat u uw cv-ketel goed onderhoudt. Daarmee wordt het apparaat niet alleen energiezuiniger, maar ook verlengt het de levensduur. Dat zijn genoeg redenen voor periodiek onderhoud.

5. Gebruik energiezuinige verlichting

Heeft u op zolder nog gloeilampen? Dan is het raadzaam om deze te (laten) vervangen door led lampen. Led lampen zijn duurder dan gloei- of spaarlampen, maar deze zijn ook veel energiezuiniger. Het is daarom ook raadzaam om alle lampen in huis op korte termijn te vervangen.

6. Energie besparen op zolder: geen verwarming!

Het is overbodig om ruimtes te verwarmen waar u bijna nooit bent. Gebruik dus bij voorkeur ook geen verwarming in deze ruimte. Dat scheelt weer veel op de energierekening.

7. Goed ventileren

Goed ventileren is ontzettend belangrijk. Schone lucht wordt namelijk sneller verwarmd dan ‘vieze’ lucht. Zorg er daarom voor dat u regelmatig een raampje open hebt in deze ruimte. Het is een erg eenvoudige manier van energie besparen op zolder.

8. Zonneboiler

U kunt overwegen om een zonneboiler te (laten) installeren. Dit apparaat vangt zonlicht op, waarmee water verwarmd kan worden. Het lijkt daarmee ook op een zonnepaneel, maar de werking is iets anders. Met behulp van deze warmte kunt u water voor de douche, wasmachine of vaatwasser verwarmen. Dat scheelt aanzienlijk op de energierekening. Een zonneboiler is een goede investering voor de langere termijn.

9. Nieuwe elektronische apparaten?

Wilt u graag nieuwe elektronische apparaten kopen voor op zolder? Heeft u bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine of droger nodig? Dan is het belangrijk dat u op het energielabel let. Hoe hoger het energielabel, hoe zuiniger het apparaat is. Daarmee kunt u eveneens ontzettend eenvoudig energie besparen op zolder.

Energie besparen én overstappen?

Met behulp van de bovenstaande tips kunt u energie besparen op zolder. Echter kunt u ook nóg meer besparen door regelmatig over te stappen van energieleverancier. Er zijn namelijk ontzettend veel energieleveranciers in Nederland. Iedere aanbieder mag zijn eigen tarieven bepalen. Ook kan een aanbieder kiezen voor een hoge welkomstkorting. Wilt u graag profiteren van scherpe tarieven én een welkomstkorting? Stap dan over! U kunt gemakkelijk energie vergelijken via ons onafhankelijke vergelijkingssysteem. Alle gegevens worden vertrouwelijk behandeld en verstuurd via een beveiligde verbinding.

Plaats een reactie