Energie besparen tijdens de zomervakantie

Het duurt niet erg lang meer: de zomervakantie begint al bijna weer. Tijdens de zomervakantie zijn de kinderen (in de meeste gevallen) zes weken vrij! Misschien gaat u met hele gezin op vakantie of blijft u lekker thuis. Gedurende de zomervakantie wilt u natuurlijk niet meer energie gaan verbruiken. Hoe kunt u nu energie besparen tijdens de zomervakantie? U leest het in dit artikel.

1. Houd uw woning koel

Gedurende de warme dagen is het natuurlijk fijn als uw woning koel blijft. Het is belangrijk dat u overdag de gordijnen dicht laat. Heeft u thuis ook nog zonneschermen? Zet deze dan ook naar beneden. Sluit overdag uw deuren en ramen en maak deze pas open zodra het buiten koeler wordt. Daarmee voorkomt u dat het onnodig warm in huis wordt. U hoeft dan geen apparaten te gebruiken om uw woning mee af te koelen.

2. Droog uw was buiten

Wilt u graag energie besparen tijdens de zomervakantie? Zorg er dan voor dat u de wasdroger niet gebruikt. Dit is een flinke energieverbruiker, terwijl uw was ook ontzettend snel kan drogen in de warme buitenlucht. Uw was laten drogen is ook nog eens beter voor uw kleding ten opzichte van de wasdroger. Voldoende redenen om de was eens buiten te hangen dus!

3. Gebruik géén airco

In de zomermaanden kan het natuurlijk erg warm zijn. Het is dan natuurlijk wel erg fijn als u een airco kunt gebruiken. Toch wordt dat niet aangeraden, want een airco is namelijk een grote energieverbruiker. U kunt daarom beter een ventilator gebruiken. Een ventilator is niet alleen goedkoper in gebruik, maar ook goedkoper in aanschaf. Dat kan al gauw weer enkele tientjes op jaarbasis besparen.

4. Vermijd sluipverbruik

Veel apparaten staan continu aan. Zo staat uw koffiezetapparaat misschien wel altijd in stand-by modus, maar dat geldt natuurlijk ook voor uw televisie. Als u energie wilt besparen in de zomervakantie is het belangrijk dat u sluipverbruik zoveel mogelijk voorkomt. Zorg er dus voor dat u de stekkers er helemaal uithaalt. Zo bent u ervan verzekerd dat uw elektronische apparaten helemaal geen energie meer verbruiken.

5. Besproei uw tuin met regenwater

Elk jaar besproeien we onze tuin met enkele honderden liters drinkwater. Gedurende de zomermaanden heeft uw tuin meer behoefte aan water. Een uitgedroogde tuin wilt u natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Hoe kunt u dit zo budgetvriendelijk mogelijk doen? Gebruik simpelweg een regenton om water op te vangen. Daarmee kunt u jaarlijks honderden liters water besparen. Een regenton kunt u ook erg goedkoop kopen en daarmee kunt u dus ook flink energie besparen tijdens de zomervakantie.

6. Tuinverlichting op zonne-energie

Tegenwoordig bestaat er tuinverlichting op zonne-energie. De lampjes bevatten kleine zonnepaneeltjes en daarmee heeft u dus geen kabels of energie van het energienet nodig. U kunt zodoende flink energie besparen tijdens de zomervakantie, maar uiteraard ook tijdens de andere maanden.

7. Neem geen tweede koelkast

Veel huishoudens hebben een tweede koelkast. Tijdens de zomermaanden is het veel warmer en drinken we sneller een flesje water. Ook drinken we liever een biertje of misschien een Radler of een wijntje. Er is dus voldoende wat we moeten verkoelen. Als we gaan barbecueën moet dit natuurlijk ook ergens kwijt. Genoeg redenen om een tweede koelkast te kopen, maar is dat ook echt verstandig?

Als u energie wilt besparen tijdens de zomervakantie is het raadzaam om de tweede koelkast achterwege te laten. U kunt er beter voor kiezen om uw eerste koelkast efficiënter in te richten. Een tweede koelkast is namelijk een flinke energievreter. Op momenten dat uw tweede koelkast niet erg gevuld is verbruikt deze bovendien nog veel meer energie.

8. Zet de verwarming uit

Gedurende de warme zomermaanden is een verwarming natuurlijk overbodig. Zet deze daarom helemaal uit of zet deze op zomerstand. Daarmee kunt u flink energie besparen tijdens de zomervakantie, omdat u helemaal geen energie verbruikt aan de verwarming.

9. Douche op een lagere temperatuur

Tijdens de warme zomerdagen is het natuurlijk niet nodig om te douchen op hoge temperaturen. Daarom kunt u ervoor kiezen om te douchen op lagere temperaturen. Daarmee kunt u flink besparen op het gasverbruik. Wel zo fijn tijdens de zomervakantie.

10. Heeft u al zonnepanelen?

Heeft u al zonnepanelen? Zonnepanelen zijn een bijzonder goede investering die u binnen circa zeven jaar terugverdiend. Zonnepanelen gaan minimaal 25 jaar mee. U haalt uw investering er dus gegarandeerd uit en u heeft elke maand een lagere energierekening. Vooral gedurende de zomermaanden werken deze natuurlijk extra goed.

11. Vervang gloeilampen

Heeft u nog gloeilampen in huis? Als u wilt besparen tijdens de zomervakantie is het raadzaam dat u deze vervangt voor ledlampen. Gedurende de zomermaanden is het natuurlijk sowieso langer licht, dus u hoeft uw nieuwe lampen ook niet direct aan te doen. Dat is dus dubbelop besparen.

12. Enkel glas vervangen

Beschikt u nog over enkel glas in huis? Dan is het raadzaam om dat ook eens aan te pakken. Als u kiest voor dubbel glas of zelfs voor HR+ of HR+++ glas kunt u flink energie besparen tijdens de zomervakantie. Het kan in de zomermaanden zelfs verkoelend werken en gedurende de wintermaanden zal het de warmte straks beter binnenshuis houden. U zult wel zo’n 3.500 euro moeten investeren, maar u kunt dat ook binnen circa twaalf jaar weer terugverdienen. Het levert namelijk en besparen op van circa 280 euro op jaarbasis.

13. Lekker barbecueën

Als u in de zomermaanden binnen kookt zal dat zorgen voor veel warmte in huis. Hoe kunt u de warme in huis voorkomen? Simpel, ga lekker barbecueën buiten! Als u barbecuet heeft u geen stroom en gas nodig en bovendien is het ook erg gezellig om te barbecueën.

Nog meer energie besparen tijdens de zomervakantie?

Wilt u graag nog meer energie besparen tijdens de zomervakantie? U kunt hier ook energie vergelijken voor de beste deals. Zorg ervoor dat u uw postcode + huisnummer en energieverbruik invoert voor de beste deal. Op basis van deze data staat de goedkoopste energieleverancier altijd bovenaan. Met een overstap kunt u tot wel 500 euro op jaarbasis besparen. Wacht daarom niet langer en stap vandaag nog over.

1 gedachte over “Energie besparen tijdens de zomervakantie”

Plaats een reactie