Energie is goedkoper, maar toch gaat de energierekening omhoog: hoe zit het?

energie goedkoperRecent werd bekend dat de energieprijzen omlaaggaan vanwege de warme winter. Onder andere Eneco gaf aan de energietarieven te wijzigen. Toch is het belangrijk dat u nu niet direct geld uitgeeft aan andere dingen: de vaste leveringskosten en de energiebelastingen stijgen helaas wel. Daarover leest u meer in dit artikel.

Per saldo zijn we daardoor dus meer geld kwijt aan de energierekening. Zo stijgen de leveringskosten gemiddeld met 22 procent. Ook de energiebelastingen gaan helaas omhoog.

Voorbeeld

Een gemiddeld gezin verbruikt 3500 kWh stroom en 1500 kubieke meter gas per jaar. Vanwege de prijsdaling van energie zou de rekening circa vier procent goedkoper worden. Dat zou een besparing opleveren van gemiddeld 82 euro. Echter weegt de tariefsverlaging helaas niet op tegen de stijging van de belastingen en de vaste kosten. In vergelijking tot afgelopen jaar zijn huishoudens daardoor ook veel meer geld kwijt.

Vaste leveringskosten

In januari verhoogde Essent de vaste leveringskosten met 43 euro. Per 1 juli verhoogt Eneco de vaste leveringskosten met 48 euro en Nuon/Vattenfall gooit de prijzen met 25 euro omhoog. Wel staat daar een daling van de energieprijzen tegenover. Energieleverancier Eneco verlaagt de tarieven met meeste. Echter rekende deze energiemaatschappij ook al hogere energietarieven van Nuon en Essent. Daarmee gaan de energieleveranciers dus vanaf 1 juli min of meer dezelfde tarieven hanteren. Nuon/Vattenfall laat de energierekening dalen met gemiddeld 65 euro. Essent verandert niets.

Variabele energietarieven

Als consumenten al enkele jaren niet meer zijn overstapt betalen zij vaak variabele energietarieven. Per 1 juli krijgen deze huishoudens dus ook nieuwe energieprijzen voor de kiezen. Indien u beschikt over een contract met onbepaalde looptijd heeft u de mogelijkheid om de overstap te maken. Daar kunt u bijzonder veel geld mee besparen. Daarvoor kunt u gebruikmaken van onze onafhankelijke energievergelijker. Op basis van uw postcode + huisnummer en energieverbruik staat de goedkoopste energieleverancier altijd bovenaan. Met een overstap kunt u tot wel 450 euro op jaarbasis besparen. Stap daarom altijd over indien u beschikt over een contract met onbepaalde looptijd.

2 gedachten over “Energie is goedkoper, maar toch gaat de energierekening omhoog: hoe zit het?”

  1. Waarom gaan de transportkosten per 1 januari met 8.6% omhoog? Ben benieuwd waaom dat ze nu al weten? Waarom moet de eerste levensbehoefte zoals energie zo onbetaalbaar worden? De Klimaat kamers hebben totaal geen idee hoe het is gesteld met de isolatie van het woning bestand. En ik denk dat weinig van de deskundigen weten wat de R waarde betekent.Weten ook niet dat miljoenen woningen geen spouw hebben en dus een onbetaalbaar probleem hebben net zoals de woningen op zandgrond gebouwd en waarvan de beton is gestort meteen op het zandbed,en dus geen isolatie hebben. Wil je dat alsnog aanbrengen,moet je gaan hakken en ben je zomaar € 15.000 verder…

    Beantwoorden
  2. En de kosten gaan nog veel meer stijgen. De netbeheerders moeten het elektriciteitsnet behoorlijk gaan uitbreiden. Dit om de grote vraag naar elektriciteit aan te kunnen (zowel voor leveren als terugleveren). Deze miljarden kostende operatie gaat jaren duren en u en mij veel geld kosten. Want die kosten zullen door iemand betaald moeten worden en dat doet niet Den Haag 🤨

    Beantwoorden

Plaats een reactie