Bespaartips

energie besparen logo

Energie bespaar tips

Heel veel mensen weten niet welke apparaten in hun huis de meeste energie verbruiken. En verbruiken daardoor onnodig veel electriciteit. Veel energieleveranciers bieden hun klanten een Energieverbruiks manager. U kunt ook zelf uw energieverbruik in de gaten houden, u kunt bijvoorbeeld zelf eens per week of per maand uw meterstanden opschrijven. Zo houd u zelf bij hoeveel kilowatt stroom u verbruikt. Hieronder volgen de apparaten die veel stroom verbruiken:

  • wasmachine
  • wasdroger
  • koelkast
  • tv schermen ( plasma )
  • electrische boilers
  • waterbed

Wasmachine

Met uw wasmachine kunt u tegenwoordig op lagere temperaturen wassen. Zoals bijvoorbeeld op 40 graden. De was word net zo schoon als anders. De meeste wasmachines hebben ook een knop speciaal voor korte was. Hoe korter de was hoe minder het stroomverbruik. Veel nieuwe wasmiddelen beloven ook een schone was op lage temperatuur. Let wel op, als u erg vieze was heeft dat u gewoon op een hogere temperatuur zoals 60 graden wast. Blijf ook regelmatig wassen op een hoge temperatuur, dit is weer goed voor uw wasmachine, en voorkomt u daarmee ongenodigde bacterieen, en beperkt u de schade aan uw machine. Te vaak wassen op lage temperatuur is namelijk ook niet goed.

Wasdroger

Een wasdroger verbruikt ook veel stroom. Beperk daarom het gebruik van uw wasdroger dan ook. Hang uw was het liefst buiten aan de lijn te drogen. Er zijn ook wasdrogers te koop op basis van een warmtepomp systeem. Deze wasdrogers zijn zuiniger dan een condensdroger. En bij het gebruik van een droger met warmtepompsysteem bespaart u 25 euro per jaar.

Koelkast

Een koelkast vooral het oudere model verbruikt ook veel stroom. Dit apparaat neemt 17% van het totale energieverbruik van een gemiddeld huishouden in beslag. Als u uw oude koelkast verruilen zou voor een zuinig A label koelkast kunt u hiermee 45 euro per jaar besparen.

TV Schermen

Tv schermen verbruiken ook veel electriciteit. Hoe groter het scherm hoe meer electriciteit deze verbruikt. Er zijn ook veel huishoudens die een plasma scherm hebben staan. Deze plasma schermen verbruiken 40 tot 50 euro meer per jaar aan stroom. LCD en Led schermen zijn het meest energiezuinig.

Verlichting in huis

De goede oude gloeilamp zijn vanaf 1 september 2012 niet meer verkrijgbaar in de winkels. Vanaf 2016 mogen er helemaal geen gloeilampen meer verkocht worden. In plaats daarvan worden er led lampen verkocht deze beloven gemiddeld 25.000 branduren, waar de gloeilamp 1000 branduren had. De ledlamp is veel energiezuiniger dan de gloeilamp. Het gebruik van een gloeilamp vrat ook enorm veel stroom. Spaarlampen zijn in prijs een stuk voordeliger dan led lampen. Beide lampen zijn energiezuinig. De gemiddelde aanschafkosten van de spaarlamp ligt op €4.

Energielabels

Als u nieuwe apparatuur aanschaft is het handig om naar het energiezuinige label te kijken die het desbetreffende apparaat heeft. Het liefst koopt u een wasmachine bijvoorbeeld met een A label gevolgd door een +, hoe meer plussen het A label heeft hoe zuiniger het apparaat is.

Tochtwering

Voorzie uw ramen en deuren van tochtstrippen, deze zijn verkrijgbaar bij de bouwcentra bij u in de buurt. Het plaatsen van een tochstrip is een rendabele vorm van besparen.

Waterverbruik

Neem een kortere douche in plaats van een lange douche, hiermee stroomt ook onnodig veel water weg. En verbruikt u minder gas voor het warme water. Zoals eerder vermeld , zet uw wasmachine op een kort wasprogramma. Schaf een waterbesparende douchekop aan.

Centrale verwarming

Zet uw radiatoren uit in de vertrekken waar u niet bent. Zet uw thermosstaat lager, een uur voordat u slapen gaat. 2 tot 4 graden lager is goed, de thermosstaat helemaal uitzetten bespaart het meest, maar is niet aan te bevelen omdat u dan risico loopt in de winter op bevroren leidingen.

Standby stand electrische apparaten

Als u op bed gaat of u verlaat het huis, laat uw tv dan niet in de standby stand staan, want ook dit verbruikt veel stroom. Het liefst trekt u alle stekkers eruit van uw electrische apparatuur, voor zover dit mogelijk is. Dit bespaart u ook heel veel stroom.

Tot slot: De meeste nieuwbouw woningen hebben een warmte terug win unit systeem. Onnodig stoken van warmte levert ook een flinke besparing op.

6.9/10 - (141 stemmen)

Plaats een reactie