Wat zijn de leveringskosten (energie)?

De Leveringskosten zijn een belangrijk onderdeel van uw energienota. Als u deze kosten te duur vindt kunt u opnieuw energie vergelijken. U kunt in een energie vergelijk opmerken dat er veel te besparen valt. De energieleverancier mag namelijk zijn eigen leveringskosten bepalen. En dat houdt in dat de jaarlijkse kosten kunnen verschillen. Uw eigen verbruik kan ook resulteren in een te dure eindafrekening. Daar kunt u ook genoeg aan doen. Meteen starten met besparen bijvoorbeeld.

Iedere energieleverancier brengt u kosten in rekening voor de volgende onderdelen:

  • BTW 21%
  • Energiebelasting
  • Heffingskorting
  • Netwerkkosten
  • Regiotoeslag voor gas ( afhankelijk van uw regio )
  • Transportkosten
  • Vastrecht

Waar ligt de besparing?

De ene energieleverancier vraagt weer andere kosten voor de levering. Dus tijdens uw vergelijking kunt u hierop letten. Want daar zit hem ook de besparing net als uw besparing op de leveringstarieven voor stroom en gas. Wanneer u in het bezit bent van een dubbeltarief meter houdt u er dan rekening mee dat u hogere vastrechtkosten betaalt voor het laagtarief.

Onderdelen van uw energienota

Als we de totale kosten bekijken dan zijn de leveringskosten goed voor 50% van uw energienota. Zo zijn de leveringskosten ook weer onderverdeeld in een variabel en vast gedeelte. Het vaste gedeelte betaalt u sowieso. Dat betekent dat dit los staat van uw verbruik. Dit zijn de vastrecht kosten en deze zijn al berekend in uw voorschotbedrag. De kosten voor vastrecht hoeven niet hetzelfde te zijn. Zij verschillen per energieleverancier.

Variabele leveringskosten en regiotoeslag

Het variabele gedeelte van de leveringskosten betreft uw daadwerkelijke verbruik. Dus hoe meer u verbruikt hoe meer u ook aan leveringskosten betaalt. En wist u dat u ook extra betaalt voor gas als u in een regio woont verderaf gelegen van de gasbron? Dit noemen ze de regiotoeslag. Hoe verder het gas vervoerd moet worden naar uw woning des te meer u betaalt. De gasbron bevindt zich in Groningen. Dus mensen in deze regio betalen minder voor gas dan andere regio’s.

Leveringskosten naast elkaar leggen en vergelijken? Dat kan natuurlijk op Energievergelijking.nl 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven