Wat is een thuisaccu en hoe werkt het?

Heel veel fabrikanten zijn bezig met de ontwikkeling van de thuisaccu. Overtollige stroom dat opgeslagen wordt in een grote accu. De bekendste accu is die van Tesla. De Tesla Powerwall kan gebruikt worden voor de opslag van duurzame energie. De thuisaccu van Tesla dient dus als opslag. Ook wanneer er zich een stroomstoring voordoet kan deze gebruikt worden. Met zonnepanelen op uw dak en een goede thuisaccu kunt u besparen op uw energiekosten.

Thuisaccu in opkomst

In de toekomst zullen we steeds meer thuisaccu’s zien. Vooral omdat er meer duurzame energie bijkomt. De batterij heeft een grote opslagcapaciteit bedoeld om zelfvoorzienend te zijn in de stroom behoefte. Zo kunt u enkele uren gebruik maken van de opgeslagen stroom maar ook enkele dagen. Niet alleen Tesla biedt een thuisaccu aan, ook andere bedrijven doen dit. Automerk BMW biedt ook één aan. BMW doet dit met de MyReserve. Ikea biedt ze tevens aan.

Terugverdientijd erg lang en kosten zijn hoog

Maar de aanschaf van een dergelijke thuisaccu is prijzig. De aankoop loopt in de duizenden euro’s. Voor nu is het nog niet echt interessant. Alleen voor degenen die de aankoop van een batterij kunnen bekostigen. Uiteindelijk zullen de prijzen voor thuisaccu’s goedkoper worden. En dan zal het een vaste plaats in onze maatschappij gaan nemen. De meeste huishoudens die interesse hebben voor een thuisaccu hebben dit omdat zij onafhankelijk willen zijn. Niet meer afhankelijk van de energieleverancier. Dit is nu nog niet mogelijk.

Welke is goedkoop?

Bekijken we de verschillende thuisaccu’s dan komt de Ikea als goedkoopste uit de bus. Dit is aan te raden wanneer u zonnepanelen op uw dak heeft. De overtollige stroom kan dan opgeslagen worden. De vanaf prijzen bij Ikea starten bij €3300 en een Tesla wordt verkocht vanaf €5000. Een heel verschil dus. De terugverdientijd van een dergelijke opslagbatterij is gemiddeld 15 jaar. De Tesla Powerwall heeft een 7 kW piekvermogen waarvan 5 kW continu. De MyReserve heeft een lager piekvermogen van 4.4 kW.

De toekomst van de salderingsregeling nog onzeker

Pas als alles duidelijk is rondom de salderingsregeling dan wordt de aanschaf van een thuisaccu interessant. Valt de salderingsregeling geheel weg? Dan zullen de prijzen van de accu’s ook gaan dalen. De verwachting is dat dit nog vele jaren gaat duren. Er wordt ondertussen wel gewerkt aan verschillende modellen. Een ander probleem is dat ons huidige elektriciteitsnet ook aangepast moet worden. Als er meer duurzame energie bijkomt dan kan het huidige net dit niet aan. Netbeheerders werken al hard aan het aanpassen van ons elektriciteitsnet.

Het grillige weer ook een factor

Weersomstandigheden spelen ook mee. Wij kunnen niet het weer bepalen. Zonnepanelen zullen dus niet continu dezelfde opbrengst genereren. Totaal offgrid gaan kan voorlopig niet. Maar een thuisaccu kan interessant zijn. Combineert u deze met een warmtepomp? Dan kunt u toch flink besparen op uw energiekosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top