Energiebelasting stijgt volgens de Miljoenennota

prinsjesdag

De Rijksoverheid heeft de begroting voor volgend jaar weer gepresenteerd, en daaruit blijkt dat de energiebelasting voor particulieren en bedrijven zal gaan stijgen.

Vrijstelling voor kolenbelasting betekent extra kosten voor consument

Om de stijgende kosten voor kolencentrales op te kunnen vangen zal de energiebelasting voor particulieren en bedrijven worden verhoogd. Dit komt door de vrijstelling van de kolenbelasting voor de kolencentrales. Energiebedrijven die een kolencentrale bezitten moeten daarvoor eigenlijk een heffing betalen omdat zij vervuilende elektriciteit produceren. Door een verlies van inkomsten voor de kolencentrales is daarom besloten deze maatregel in te voeren. Voor particulieren komt dit op een verhoging van €0,858 ct per m3 aardgas.

Gasrekening gaat na aanleiding maatregel omhoog

Dit komt neer op een verhoging van de gasrekening van gemiddeld €18 per jaar op een verbruik van 1500 m3 aardgas. De energiebelasting voor elektriciteit zal hetzelfde blijven.

Extra stimulans voor gezamenlijk collectief energie opwekking

Er is wel goed nieuws wat betreft de productie van duurzame energie. De overheid wil consumenten gaan belonen wanneer zij zelf energie opwekken door middel van zonnepanelen en windenergie. Dit moet dan in de vorm zijn van een lokaal initiatief. Dat wil zeggen dat consumenten en of bedrijven die zelf een energiecoöperatie starten dat zij een korting krijgen van €0.9 ct per kilowattuur. Hiermee besparen ze dan €200 op de energierekening.

Gasprijzen vergelijken en overstappen

Om deze stijgingen voor te blijven kunt u overstappen naar een ander energiebedrijf die lagere gasprijzen aanbied. Vergelijk daarom de gasprijzen van alle energiebedrijven en stap vandaag nog over op EnergieVergelijking.nl.

Bron:Telegraaf