Energiebesparingsplicht

De energiebesparingsplicht is specifiek voor bedrijven en instellingen die meer dan 50.000 kWh stroom of 25.000 m3 verbruiken per jaar. Deze groep is verplicht om energiebesparende maatregelingen te treffen. De terugverdientijd dient maximaal vijf jaar te zijn. Het RVO heeft hiervoor Erkende Maatregelenlijsten (EML) opgesteld. Deze lijsten worden geactualiseerd, als er achterhaalde technieken op staan dan worden deze verwijderd. Het doel is dus om maatregelen te treffen waarbij het energieverbruik wordt verminderd.

De energiebesparingsplicht nakomen

Wat wordt niet als energiebesparende maatregelen gezien? Dat zijn zonne-energie en windenergie of een andere hernieuwbare bron die toegepast worden. Denk aan een maatregel zoals het plaatsen van led-verlichting of het isoleren van het pand. Daarom is de Erkende Maatregelenlijst ook opgesteld. Hierin kunt u de maatregelen die goedgekeurd zijn raadplegen. Het is ook niet zo dat u voldoet als u enkel led-verlichting plaatst. U moet maatregelen toegepast hebben om aan de wettelijke eisen voor energiebesparing te voldoen.

Raadpleeg de EML om te voldoen aan alle eisen

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden. Heeft u een lift? Dan moet de liftinstallatie aan de maatregelen voldoen. Het plaatsen van een sensor bijvoorbeeld die de aanwezigheid van personen detecteert. Een roltrapsysteem moet aan bepaalde eisen voldoen om te kunnen besparen op het energieverbruik. Omdat er dus legio mogelijkheden zijn is de EML belangrijk. Een handig naslagwerk om een efficient besparingsplan op te stellen. De EML omvat maatregelen voor 19 bedrijfstakken.

Grootverbruikers kunnen CO2 uitstoot aanzienlijk verlagen

Neem de Kennisbank Energiebesparing en winst ook eens door. Hierin zult u de bijbehorende informatie van de maatregelen lezen. En begrijpt u het waarom u als bedrijf of instelling zich aan de energiebesparingsplicht moet houden. Het doel is dus energie besparen, maar ook resulteert het in een lagere CO2 uitstoot voor uw bedrijf. Grootverbruikers energie en gas stootten nu eenmaal meer CO2 uit dan kleinverbruikers dit doen. De energiebesparingsplicht is tevens onderdeel van ons gesloten Energieakkoord.

Vanaf 1 juli 2019 is de energiebesparingsplicht een vaste voorwaarde. Dat betekent dat u als ondernemer van een bedrijf aangeeft bij de overheid hoe u bespaart. Zelfs als u er nog niet aan toe gekomen bent om een besparingsplan te maken dient u dit verplicht te melden. Let daarbij op dat er een boete kan volgen. Log in op het eLoket van het RVO. Daar kunt u check vragen invullen en weet u direct of uw bedrijf informatieplichtig is. Daarvoor is overigens eHerkenning nodig. Nog niet in het bezit van inlog gegevens? Vraag deze dan aan via eHerkenning.nl.

Plaats een reactie