Energiekosten 2021

Er wordt dagelijks geschreven over onze energiekosten. Logisch ook, want deze kosten zijn aan veranderingen onderhevig. Gebeurd iets op de oliemarkt? Dan heeft dat weer gevolgen voor onze energiekosten. Vooral wanneer er een overschot aan olie is, dan drukt dit onze energiekosten. Dus daar profiteren wij van. De energiekosten 2021 zien er vooralsnog goed uit. Minder energiebelasting op stroom is daar een reden van. Maar ook andere kosten zijn gedaald. Alleen is dit niet voor altijd. Want volgend jaar kan alles weer anders zijn. Daarom is het van belang om vooruit te kijken.

Energiekosten 2021 gaan omhoog

Over het gebruik van stroom en gas wordt apart energiebelasting geheven. De hoogte verschilt ook overigens. We betalen minder energiebelasting voor stroom namelijk. En voor gas betalen we meer. Ook is de gasprijs hoger dan de energieprijs. Overige kosten dienen we ook te betalen aan de energieleverancier. Dat zijn kosten die de energieleverancier int voor de belastingdienst, netbeheerder en overheid. Hier kunnen we weinig tegen doen. Die dienen we allen te betalen.

We gaan meer betalen aan de netbeheerder

Onze netbeheerders zijn dagelijks in het land bezig om het bestaande elektriciteitsnetwerk en gasnetwerk te onderhouden. Daardoor wordt voorkomen dat er overbelasting ontstaat of een storing. Natuurlijk is het niet 100% uitgesloten dat er geen storing komt of overbelasting, maar de kans is klein. Zij investeren dan ook weer onze bijdrage in het onderhoud en aanleggen van netwerken. Volgend jaar gaan we meer betalen aan de netbeheerder wat resulteert in hogere energiekosten in 2021. Zij moeten kosten maken om het netwerk in balans te houden.

Toename elektrische auto’s vraagt om uitbreiding netwerk

Dit komt door de toename van zonnepanelen maar ook elektrische auto’s. Er komen immers meer laadpalen bij. En deze worden ook weer aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Dat vraagt om meer capaciteit en daar is geld voor nodig. Andere kosten stijgen ook, de Opslag Duurzame Energie is daar een voorbeeld van. Want Nederland moet meer verduurzamen en zijn aandeel erin verhogen. Dat betekent ook dat wij zouden moeten verduurzamen. En dat kan door te kiezen voor duurzame energie thuis. Als u zonnepanelen heeft op uw dak, dan bent u in feite uw eigen energieleverancier. En maakt u automatisch gebruik van duurzame energie. Want de zonnepanelen wekken stroom op door middel van de zon. Een duurzame bron dus.

Zelf uw energiekosten 2021 laag houden

Als we zelf de energiekosten 2021 willen verlagen dan kan dat op allerlei manieren. Door te besparen thuis. Of door te kiezen voor de goedkoopste energieleverancier. In huis zijn er allerlei trucs die u kunt toepassen waardoor uw energiekosten lager worden. Dit beschrijven wij vaker in onze artikelen. En dat is niet zonder reden. Het is bedoeld om u een heads up te geven. Als de energiekosten stijgen, dan melden we dat, en kunnen we u herinneren aan de energie bespaartips. Of we plaatsen energie aanbiedingen.

Als u thuis al begint met besparen dan bent u al een eind op weg. Dan kunt u uw energierekening al verlagen met minimaal €100, meer kan ook. Dat doet u door uw verwarming lager te draaien. Houdt de thermostaat altijd op dezelfde temperatuur. U went vanzelf aan de temperatuur. Huishoudens houden hun woning prima warm met 20 graden. Elke graad meer kost u circa €80, elke graad minder scheelt u die €80. Ga maar na, wat heeft u het liefst? Bijbetalen of lekker minder betalen aan de energieleverancier?

Plaats een reactie