Energiekosten in de huurwoning verlagen

stookkosten verlagenJe energiekosten in de huurwoning verlagen is altijd mogelijk. Woningeigenaren kunnen subsidies ontvangen voor energiebesparende maatregelen. En jij kunt dan misschien denken hoe moet ik dan mijn energiekosten verlagen? Want als huurder werkt dat niet zo. Bekijk eerst eens hoe je de kosten verlagen kunt. De bekende tip is uiteraard energie besparen. Des te minder jij energie en gas verbruikt des te minder energiekosten je hebt. Maar wat doe je als een oude en vochtige woning hebt?

Meldt gebreken aan jouw verhuurder

Je dient dit eerst te melden aan de verhuurder. Zij moeten dan binnen een redelijke termijn van zes weken in actie komen. Maak een lijst van de gebreken in de woning en waar de gebreken zich voordoen. De verhuurder moet in dat geval de gebreken verhelpen. Maar helaas geeft niet elke verhuurder gehoor aan die verzoeken. Het betreft dan meestal huurwoningen in de particuliere sector. Je kunt als jouw verhuurder je niet tegemoet komt ook de huurcommissie inschakelen. Je kunt zelfs een verzoek indienen tot een tijdelijke verlaging van jouw huur. Dan zal de verlaging pas opgeheven worden als de verhuurder de gebreken heeft opgelost.

Huurwoning met gebreken? Ga in bezwaar tegen de verhoging van de huurprijs

Elk jaar wordt de huurprijs verhoogd, ben jij het daar niet mee eens omdat je dus gebreken hebt? Dan mag je daar tegen in bezwaar gaan. Vooral als te maken hebt met nare schimmelproblemen voortkomend uit vocht. Een vochtige en tochtige woning verbruikt meer gas. Want de verwarming moet harder werken om de woning enigszins warm te houden. En vaak vergaat de warmte ook in deze woningen. En in de winter is dat vooral een hardnekkig en vervelend probleem. Er zijn wel punten uitgesloten die onder een gebrek vallen. Als jouw woning amper tot niet geïsoleerd is bijvoorbeeld. En daar valt enkel glas ook onder. In die gevallen wordt het niet gezien als een gebrek.

Huurcorporaties dienen woningen energiezuinig te verbeteren

Kaart dit aan bij je verhuurder en vraag of deze de woning wil verbeteren. Dit kan betekenen dat je iets meer huur moet gaan betalen. Het kan ook zijn dat jouw verhuurder je hier geen huurverhoging voor vraagt. Huur je een woning van de woningbouwvereniging dan sta je meestal sterker. Dit zijn grote organisaties die voor 2030 hun woningaanbod verduurzaamd moeten hebben. De woningcorporatie/vereniging zal je dan tijdig op de hoogte brengen van eventuele vernieuwingen. Informeer daar naar als je nog niets gehoord hebt hierover.

Budget tips om woning te isoleren

Er zijn natuurlijk ook budget tips om de woning te verbeteren. Een paar tochtstrippen kosten je een paar euro maar levert je wel extra warmte op. En radiatorfolie is ook niet erg duur, als je dit achter je radiator plaatst dan blijft de warmte in huis. De warmte kan anders makkelijk via de muur verloren gaan. Er is zelfs radiatorfolie dat makkelijk met magneetjes aangebracht kan worden. De beste manier om radiatorfolie aan te brengen is op de achterkant van je radiator. Het simpel en effectief en werkt direct. Op die manier hoef je ook niet extra te stoken.radiatorfolie

Hoe vochtig is je huis?

Wist je dat de mate van luchtvochtigheid ook invloed heeft op je energiekosten? Hoe meer vocht in de woning hoe meer je moet stoken. En daarbij veroorzaakt het dus schimmel. En voor je gezondheid is schimmel ook niet bevorderlijk. Maar als er te weinig luchtvochtigheid in huis is dan spreek je van te droge lucht. Ook dat is niet goed. Dat zul je merken aan je lippen die erg droog zijn of je ogen. Zet in nachtelijke uren je ramen dus op een kier. Het teveel aan vocht kan dan de woning uit.

Een simpele vochtvreter neerzetten

Er zijn zelfs ontvochtigers te koop die vochtproblemen aanpakken. De budgettip in dit geval is een simpele vochtvreter neerzetten. Heb je mechanische ventilatie? Laat deze zijn werk doen en laat deze aanstaan. De vochtvreter kun je op meerdere plekken neerzetten. De korrels calciumchloride onttrekt dan het teveel vocht uit de lucht. Er zijn ook handige radiator bakjes verkrijgbaar. Deze moet je vullen met water en aan de radiator hangen. Deze bakjes regelen de vochtigheid in huis ook.

Energiekosten in de huurwoning verlagen

Jouw energiekosten in de huurwoning verlagen kan ook met jawel opnieuw energie vergelijken. Je hoeft je namelijk niet neer te leggen bij nieuwe tarieven. Eenmaal per jaar kan het zo zijn dat jouw energiebedrijf de energiekosten duurder maakt. In dat geval mag jij gewoon overstappen naar een goedkoper energiebedrijf. En er zijn enorm veel energiebedrijven waar je goedkoper uit kunt zijn. Zorg trouwens wel dat je einddatum al bijna zover is. Want stap je ook nog eens kosteloos over. Jouw energierekening moet je immers elke maand betalen. Bereken de gemiddelde energiekosten per energiebedrijf en kies direct de goedkoopste.

Plaats een reactie